Några intressanta schackreportage

    Tryck på respektive länk för att ta del av materialet:
     
    Tanums Schacksällskaps ordförande, Ulf Nordholm, medverkar i Sportsnack i Radio Prime: Tanums Schacksällskap (från år 2015).
     
    ”Han räknas som en av nutidens största genier, men var riktigt usel på livet utanför schackbrädet.  Schackvärldsmästaren Bobby Fischer skrev in sig i världshistorien när han mitt under Kalla Kriget besegrade ryssen Spasskij i det som kallats för århundradets match i Reykjavik 1972. Hela världen bevittnade Amerikas seger över Sovjetunionen och för första gången kunde USA visa att de hade förmågan att producera intellektuell kraft som kunde mäta sig med Sovjet. I dokumentären (från år 2014) ”Bondeoffret” följer vi med Ulrika Hjalmarson Neideman till Island för att följa i Bobby Fischers sista fotspår. Vi möter den person som kanske stod schackgeniet närmast, hans isländske livvakt Sami Pålsson. Han stod vid Fischers sida under de två mest omtumlande skeendena i livet och fick uppleva ett stycke världshistoria. Det är en berättelse om det missförstådda geniet som gjorde sig ovän med en hel värld, som gång på gång hamnade mitt i världspolitikens hetta. I nödens stund tvingades han återvända till platsen för sitt livs största triumf, för att sedan sluta sitt liv i exil. Men det är också en historia om en ojämlik vänskap som sträcker sig över 35 år. Om kungen och bonden och hur de kom att spela en så avgörande roll i varandras liv.
    Om producenten Ulrika Hjalmarson Neideman, hon är journalist och mångårig radiomakare och hon programleder till vardags Kropp & själ i P1. Intresset för Bobby Fischer väcktes i samband med hans tillfälliga comeback 1992. ”Först blev jag fascinerad, sen förbannad och till sist mest sorgsen. Han var både ett lysande geni och en så besvärlig person att bara en liten ö mitt i Atlanten ville ta emot honom till slut.”
     
     
     
    WFM Anna Cramling Bellon – FM Milton Pantzar, 0-1. Skol-SM i Katrineholm, 2017.
     
    Utbildningsradion: Annas parti.
    ”Barnaministeriet dokumentär (från år 2018): Femtonåriga Anna Cramling Bellon bär för närvarande titeln Sveriges bästa kvinnliga schackspelare under 20 år. Trots att båda hennes föräldrar är stormästare inom schack, har Anna skapat sig ett eget namn. Hennes dröm är att en dag bli världens bästa kvinnliga schackspelare. Men Anna tror inte på tur, utan vet att hon måste jobba hårt för att nå dit.”
     
     
    Sveriges Television: Snilledrag.
    Åtta av Sveriges främsta schackspelare möttes i det första svenska TV-mästerskapet i schack (1993).

    Lägg till kommentar

    © Tanums SS • Fröstorp 3 • 457 93 Tanumshede • +46 (0) 70-438 72 90
    Free Joomla! templates by AgeThemes