Inte bara schack: En annan last, A. Uderzo

    Vi får för ett ögonblick försöka att tänka på mer lättsamma ting än den allvarsamma verkligheten. För förutom schack har er skribent och kåsör en annan svaghet, nämligen i form av klassiska fransk-belgiska kvalitetsserier, så som t.ex. Asterix, Blueberry, Blårockarna, Clifton, Gaston, Lucky Luke, Spirou och så självfallet Tintin. ”För anfäkta och anamma!” (Kapten Haddock)
     
    Asterix ”pappa” och skapare, Albert Uderzo har gått ur tiden (25 april 1927 – 24 mars 2020). Foto: Listal.
     
    En av mina (barndoms)hjältars skapare har gått ur tiden vid nästan 93 års ålder. Den franske serieskaparen, Albert Uderzo. Han skapade den tecknade serien Asterix år 1959 tillsammans med vännen och manusförfattaren, René Goscinny. De hann göra 24 seriealbum om de tappra gallerna innan Goscinny avled bara 51 år gammal (1926 – 1977). Uderzo fortsatte sedan på egen hand med ytterligare tio album fram till 2009, innan han lämnade över Asterix till tecknaren Didier Conrad och författaren Jean-Yves Ferri. Enligt min ringa mening håller tyvärr inte de nya albumen alls lika hög klass, som de som Albert Uderzo och René Goscinny gjorde tillsammans och sedan sedermera Albert Uderzo senare själv skrev och tecknade. Totalt har seriealbumen om Asterix sålt i ca 400 miljoner exemplar, men till skillnad mot sin skapelse blev ändå René aldrig någon publik och välkänd person hos den stora allmänheten.
     
    ”– Ingen känner igen mig när jag är ute och går. Karaktärer kan bli legendariska, men inte vi, deras fäder.”
     
    Fakta: Asterix och hans tappra galler.
    Seriehjälten Asterix föddes i den franska serietidningen Pilote i oktober 1959. Det första albumet, Asterix och hans tappra galler, kom ut i Frankrike två år senare, men i Sverige först 1970. Huvudpersonerna bor i en liten gallisk namnlös by i nuvarande Bretagne som ännu inte ockuperats av romarna. Detta trots att byn ligger inkilad mellan fyra romerska läger – Babaorum, Aquarium, Laudanum och Lillbonum. Anledningen till det är att hjälten Asterix och de andra byborna får enorma krafter av en trolldryck som tillverkas av byns druid, Miraculix. Den ende som inte behöver drycken är Asterix ständige följeslagare Obelix, som alltid är stark efter att ha fallit ner i trolldrycksgrytan som liten. Bland de återkommande personerna finns bland andra hövdingen Majestix, Obelix hund Idefix, den allt annat än framgångsrike trubaduren Troubadix och inte minst Asterix evige huvudmotståndare Julius Caesar. Livet i den lilla byn går sin gilla gång och består mestadels av vänskap, vildsvinsjakt och lite ”smågnabb” mellan fiskhandlaren och smeden, ja inte sällan har deras meningsskiljaktigheter sitt ursprung ifråga om försäljning av ”skämd” fisk. Därtill återkommer trubadurens ideliga försök att få gehör för sina (o)musikaliska uppträdanden, men friden i byn brukar sällan bli särskilt varaktig och då får våra hjältar Asterix och Obelix försöka att ställa allt till rätta igen.
     
    Vem skulle inte vilja äga detta trevliga schackspel, som är i ”mint condition”, ja i så nära originalskick som det går att få? Det auktionerades ut och såldes för 150 € år 2018. Foto: Catawiki.
     
    Under avdelningen kuriosa: Albert Uderzo föredrog själv Obelix, före sin mer präktige huvudkaraktär. Foto: Catawiki.

    Lägg till kommentar

    © Tanums SS • Fröstorp 3 • 457 93 Tanumshede • +46 (0) 70-438 72 90
    Free Joomla! templates by AgeThemes