In memoriam Alf Svensson, 13 juli 1934 - 19 februari 2022

  Tanums Schacksällskap har med sorg mottagit beskedet att vår vän och schackbroder, postiljonen Alf Svensson från Wrem i Kville, Tanums kommun, har gått ur tiden.
   
  Alf Svensson, 13 juli 1934 - 19 februari 2022.
   
  Alf Svensson var i många decennier en av sällskapets mest framstående spelare. Han var en sann schackvän och älskade spelet i alla dess former. Han missade nästan aldrig en klubbkväll, en seriematch eller någon av Västergötlands Schackförbunds distriktstävlingar.
   
  Alf var en känd schackspelare långt utanför Bohusläns gränser och deltog i flera SM-tävlingar. Han besatt en enorm vinnarmentalitet och hade en särskild förkärlek för blixt- och snabbschack. Alfs vindsnabba och säregna spelstil var omtalad i den västsvenska schackvärlden och som blixtspelare var han en långt mer framgångsrik och fruktad motståndare än vad hans långpartiranking antydde.
   
  I sitt spel utmärkte Alf Svensson sig som en inbiten förkämpe för så kallat holländskt försvar som han tillämpade med stor framgång.
   
  Det var för övrigt inte bara Alfs spel som gjorde honom ryktbar. Också i schackkretsar, där originella drag snarare är regel än undantag, också utanför brädet, bidrog Alfs särpräglade vanor och personlighet i hög grad till att göra honom känd och uppskattad.
   
  Vi är många som kommer ihåg Alf sittande lutad över brädet i djupaste koncentration med kalufsen på ända och helt uppslukad av den pågående kampen, antingen det gällde en SM-tävling eller ett betydelselöst slängparti. Vi saknar honom!
   
  År 1992 erhöll Alf Svensson Sveriges Schackförbunds hedersutmärkelse, Collijn-plaketten i brons för förtjänstfulla ledarinsatser under mer än ett decennium.
   
  Sedan 2019 var han hedersmedlem i Tanums Schacksällskap.
   
   
  Christian Carlsson,
  sekreterare och lagledare i Tanums Schacksällskap.
   
   
   
  Holländskt försvar: Namnet på schacköppningen kommer från en schackbok från 1789 som råder svart att svara med f5 på vits 1. d4. Draget anses inte helt sunt på grund av att det öppnar upp svarts kungsflygel, något som emellertid inte alls bekymrade Alf Svensson.
   
   

  Lägg till kommentar

  Free Joomla! templates by AgeThemes