Debaclet på Skara Konsthotell – Paint It, Black!

  Det gjordes en och annan tavla i konsthallen på Skara Konsthotell…
  Den 30-31 juli gick Lilla Skaraspelen av stapeln i Jula Konsthotells förträffliga och smakfullt inredda lokaler. Turneringen spelades över sju ronder med den stipulerade betänketiden 60 minuter utan något inkrement. Tävlingen lockade 47 deltagare ifrån hela 26 svenska klubbar från SK Rockaden, Umeå i norr till Limhamns SK i söder och därtill också några utländska spelare, samt tre lirare från Tanums Schacksällskap: Christian Carlsson, Jarl Edgren och Bengt Samzelius.
   
  Jarl Edgren (1573), Tanums SS vid Skaraspelen, som här visar ungdomen ”hur en slipsten skall dras”, Filip Roosvald (1347), SS Manhem, 1-0. Foto: Christian Carlsson.
   
  Lilla Skaraspelen 2022:

  Plac:

  Namn:

   Klubb:

  Rating:

  Poäng:

  Kvp:

  1

  Stefan Karlsson

   SS Manhem

  1560

  6,5

  29,0

  2

  Tommy Mendys

   Växjö SK

  1485

  6,0

  28,0

  3

  Omar Mohammed (1993)

   –

  5,5

  30,0

  11

  Jarl Edgren

   Tanums SS

  1573

  4,5

  21,5

  18

  Christian Carlsson

   Tanums SS

  1559

  4,0

  23,0

  36

  Bengt Samzelius

   Tanums SS

  2,5

  22,0

  Av totalt 47 deltagare.
   
  Domarkollegiet vid Skaraspelen skötte tävlingarna med stor bravur! Falköpings FA Josef Håkanson var huvuddomare och assisterandes av Falköpings FA Björn Perneborn tillsammans med Alingsås NA Eva Johansson. Foto: Christian Carlsson.
   
  En konstnärlig utsvävning…
  Allt var inte målat i svart, även om nu inte spelet riktigt ville ta fart för ”de våra”, så vi gör likt ”Den motvillige monarken” och ”vänder blad och ser framåt” (SVT – Nyheter), ja som kungens numera bevingade ord löd i samband med den kungliga älgjakten på Halle- och Hunneberg och som förövrigt av en händelse råkar vara beläget strax väster om Skara…
   
  Paint It, Black med ständigt aktuella The Rolling Stones i dag 60 år efter debuten! Här följer en kort artikel om The Rolling Stones från SVT Nyheter med anledning av deras spelning i Stockholm i dagarna: ”Det går inte att överskatta Stones betydelse för rockhistorien.” Foto: Albumet – The Unreleased Chess Sessions 1964.
   
  Några av landets främsta konstnärer finns representerade i utställningshallen på Skara Konsthotell:

  Anders Zorn (1860-1920), föddes i Mora i Dalarna och som starkt förknippas med landskapet och sina många målningar och etsningar av fagra (läs: nakna) kvinnor, men han var också verksam som skulptör och fotograf och porträtterade den tidens största storheter, så som till exempel USA:s 22:e och tillika 24:e president Grover Cleveland (1837-1908) och USA:s 27:e president William Howard Taft (1857-1930).
   
  Carl Larsson (1853-1919) gjorde Sverige och Dalarna världskänt i konstnärskretsar. Han och hustrun Karin Larsson (1859-1928) träffades på en konstnärsskola i Paris och därifrån slog de sig till slut ner i Sundborn utanför Falun. Många av Carl Larssons mest kända akvareller föreställer barn och familjer. De lättillgängliga motiven gjorde honom till en folkkär konstnär och en kulturikon vars gård i Sundborn utanför Falun är ett populärt resmål för såväl svenska skolklasser som utländska turister.

  Bruno Liljefors (1860-1939) blev en av Sveriges absolut främsta och mest kända målare. Hans målningar av harar, rävar och fåglar i rörelse var banbrytande. Liljefors började utbilda sig på Konstakademiens principskola, men hoppade av efter tre år och började istället studera det djurmåleri som skulle komma att bli hans signum. Han tillbringade mycket tid i sin jaktstuga i Stockholms skärgård där han kunde betrakta fåglar på nära håll, vilket breddade hans kunskaper om djuret och gjorde honom internationellt känd.
   
  Jenny Nyström (1854-1946) alla som någon gång sett en bild av en jultomte i Sverige har med största sannolikhet sett ett verk av Jenny Nyström. Hon började tidigt sin bana som oljemålare och gick vidare till Konstakademien och var den första kvinnan att vinna akademiens tävling, vilket gav henne möjlighet att få stipendium till en vistelse i Paris. Nyströms karakteristiska och idylliska illustrationer av tomtar började dyka upp i böcker av Viktor Rydberg och Bröderna Grimm och blev sedermera hennes starkaste kännetecken. Idag har vykorten och böckerna med Nyströms tomtemotiv fått sällskap av allt från textilier till porslin.

  Peter Dahl (1934-2019) föddes i Norge, men flyttade tidigt till Bromma i Stockholm. Han blev lärare både på Konsthögskolan i Stockholm och Valands konsthögskola i Göteborg och gjorde sig känd för sina provokativa och speciella verk. Dahl slog igenom stort genom sina illustrationer av Bellmans 87 olika ”Fredmans epistlar”.
   
  Bengt Lindström (1925-2008) Hans verk kännetecknas av starka, klara färger och breda penseldrag som ofta skildrar förvridna ansikten. Lindström har målat mycket offentlig konst som kan beskådas på bland annat industribyggnader. Bland exemplen kan nämnas skulpturen Y utanför Sundsvall-Timrå Airport och målningar på vattenkraftverk i Jokkmokk och en stor silo i Örebro.
   
  För mer information om Lilla Skaraspelen:

  Lägg till kommentar

  Free Joomla! templates by AgeThemes