Tanum II i ensamt majestät i VSF:s Distriktsserie!

  Efter en några hårda drabbningar var det efter den välbehövliga och stärkande lunchen så var det dags för den fjärde ronden i VSF:s Distriktsserie i seriesammandraget i Alingsås Folkets Hus. Lottningen hade utfallit på följande vis: Alingsås SS III – Tanums SS II, Tanums SS III – SA Mark II.
   
  Här närde skribenten ett om möjligt ännu större hopp om att VSF:s fotografier från Distriktsserien i Alingsås skulle ha kunnat publiceras, men då dessa också tycks ha fastnat någonstans i etern eller om det möjligen skulle kunna vara i det där så väldigt omtalade molnet, som vi återkommande hör talas om och som ryktet gör gällande rent av befinner sig i och omkring Falköpingsbyggden?! Så på förekommen anledning får vi hålla till godo med vad skriftställaren har i nämnda arkiv… Foto: SR/SVT.
   
  Bord 1: Juan Carlos Muñoz (1857), Tanums SS II – Erik Petersson (1745), Alingsås SS III, 1-0. Foto: Jörgen Isaksson/VSF vid förra seriesammandraget i Tanums Schacksällskaps lokaliteter.
   
  Juan Carlos spelade riktigt skarpt i dagens andra parti och det såg tidigt väldigt intressant och lovande ut när han helt kompromisslöst siktade in sig på den svarta kungen! Å plötsligt hade Juan Carlos vunnit efter ett misstag av Petersson, men Juan Carlos upplyste senare skriftställaren om att det hur som helst var helt kört för Erik. Även om den uppkomna situationen påskyndade det oundvikliga. Petersson kan nu förövrigt kategoriseras som en så kallad ”klient” för Muñoz, då Erik numera regelbundet "donerar" rating till Juan Carlos… Ja, vi kan konstatera att Muñoz åter spelade sitt så fina och karaktäristiskt vägvinnande spel!
   
  Bord 2: Jarl Edgren (1537), Tanums SS II – Linus Nowén (1657), Falköpings SS, 0-1. Foto: Jörgen Isaksson/VSF vid förra seriesammandraget i Tanums Schacksällskaps lokaliteter.
   
  Jalle kom snett ur öppningen och stod snart rejält trångt och taskigt, men lyckades hålla ihop ställningen med nöd och näppe. Slutligen kom det så efter en lång press ett ödesdigert misstag å det blev till att räcka över ”kardan”…
   
  Bord 3: Peter Fredriksson (0) – Albin Holmgren (0), Alingsås SS, 1-0. Foto: Fredriksson, från ett tidigare tillfälle.
   
  Peter fick till en början inte riktigt till samma sköna schvung som på förmidagen, men kom likväl ändå att så småningom komma att succesivt koppla ett grep om Holmgren. Då Albin kom efter i sin utveckling och fick så att säga kämpa i motvind. Å när sedan Fredriksson fick provocerat Holmgren till att slå en förgiftad ”agronom” beseglades svarts öde, då det okuvligt ledde fram till en pjäsförlust som slutresultat… Ja, vackert subtilt och suggestivt manövrerade gav fin utdelning!
   
   
   
  Bord 4: Christian Carlsson (1510), Tanums SS II – Felix Peterson (0), Alingsås SS III, ½-½. Foto: Holger Blauhut vid ett tidigare seriesammandraget i Tanums Schacksällskaps lokaliteter.
   
  Min motståndare spelade Birds öppning med f4, vilket skriftställaren numera sällan ställs mot över brädet. Har förvisso god statistik mot öppningen under årens lopp, men här hängde det samtidigt i luften att Felix sannolikt skulle komma att vara väl förbered. Då han tränas av den före detta svenska juniormästaren och tillika före detta landslagskapten, Anders Wengholm… Tänkte vidare att det är nog säkrast att ”ta det lilla lugna”*, så att man inte skall behöva gå in i någon lurig obskyr variant. Det resulterade skulle det visa sig i några tidiga och snabba byten av inte färre än tre av fyra lätta pjäser… Å lika plötsligt bjöd Peterson undertecknad remi i ett troligt utslag av frustration. Nej, det är ju självklart svårt att skapa något direkt konkret med det tunga batteriet kvar bakom sina egna bönder, som därtill var hela sju stycken till antalet. Varpå jag replikerade att det får vi allt fundera lite på... I samma veva tillgreps parlamentärflagg (den vita flaggan) på förstabordet, när Erik Petersson fick sträckte vapen mot Juan Carlos som denna eftermiddag var helt nådlös i sitt angrepsspel… Varpå jag tänkte att nu får jag ta mig en ordentlig titt på Fredrikssons och Edgrens partier. Kom fram till att Jalle stod lite stökigt och jag misstänkte att det var stor risk för förlust. Peters parti var relativt jämnt, men jag tänkte vidare att det här fixar säkert Fredriksson… En remi måste ju rimligen vara till gagn för att komma ett steg närmare en matchseger. Sagt och gjort accepterade jag remierbjudandet, men nu ”försökte” emellertid Felix ”slingra” sig från sitt remierbjudande efter det hastiga nederlaget på förstabordet för Erik Petersson. Varav en av lagkamraterna tog till orda att du kan ju aldrig ta tillbaka ett avgivet remierbjudande...  Nu betvivlar jag väldigt starkt att man skulle lyckas med att kunna förlora denna tillställning. Tvärtom känns det som jag står något obetydligt marginellt bättre, då f4 bonden allt sedan första draget är en svag bonde, som därtill försvagat kungsställning…
  Lite ovanligare spelöppningar kan säkert skörda relativt ”många” offer. Något senare kom jag upp i Petersons och Wengholms efteranalys. Varpå jag dristade mig till att säga att f4 anses ju inte vara så särskilt sunt, men Anders svarade: att vi fäller allt många motståndare med den öppningen... Varpå jag tänkte, skönt att åtminstone inte jag blev en av alla Wengholms offer för f4 då...
   
  *En liten avstickare under avdelningen kuriosa som efter lite förvecklingar leder fram till schack av mer historisk natur: Råkar nämligen känna upphovsmannens, Sten-Åke Cederhöks (Albert & Herbert) genomsympatiske systerson: Rolf Lindqvist, som är ordförande i Strömstads Historieförening (SHF) vars medlemstidning snart förövrigt kommer att landa i medlemmarnas postlåda, som den här gången har berikats med en historisk artikel av och med undertecknads gåspenna som behandlar: De mytiska Lewispjäserna… Tack Mats! Din bildsköne riddare/springare står på hedersplats i prisskåpet!
   
   
   
  Rond 4)
  Alingsås SS III – Tanums SS, 1½-2½.
  1. Erik Petersson (1745) – Juan Carlos Muñoz (1857), 0-1.
  2. Linus Nowén (1657) – Jarl Edgren (1537), 1-0.
  3. Albin Holmgren (0) – Peter Fredriksson (0), 0-1.
  4. Felix Peterson (0) – Christian Carlsson (1510), ½-½.
   
   
  Bord 1: Mats Karlsson (1519), Tanums SS III – Anders Frisk (1807), Vänersborgs SS II, 0-1. Foto: Jörgen Isaksson/VSF vid förra seriesammandraget i Tanums Schacksällskaps lokaliteter.
   
  Mats spelade habilt mot Anders Frisk och hade till synes hyggliga möjligheter till motspel. Frisk fick emellertid nappat åt sig en bonde när han var framme och slog en med sin springare. Här kändes det likväl fortfarande som att det skulle finnas skapliga möjligheter till motspel för Karlssons vidkommande.
   
  Bord 2: Ahmed Badawi (0), Tanums SS III – Anders Kleimark (1962), SA Mark II II, 0-1. Foto: Holger Blauhut vid en tidigare Allsvensk seriematch.
   
  Ett parti som var värt ett bättre öde var Ahmeds enär han spelade riktigt bra och stabilt mot Anders Kleimark. För en stund ledde Ahmed med hela tre bönder!! Även om nu ett par av ”agronomerna” tillsynes var svaga. Här måste det högst rimligt ha funnits en vinnande fortsättning… Å Badawis fribonde såg där till väldigt intressant ut, nej den gick inte av för hackor. Dessutom kunde inte Kleimarks kung så där utan vidare ansluta till försvaret, då Ahmeds torn skar av den möjligheten. Tyvärr kom vår man att tänka ner sig på tiden i en sådan omfattning att han spelade på endast inkrementet. Vilket i en förlängning kom att bli en helt avgörande faktor. Det var en strong kämpainsats av Ahmed!! Som dock tyvärr inte räckte hela vägen den här gången…
   
  Bord 3: Jacob Silfverberg Utgaard (0), Tanums SS III – Axel Krut (0), SA Mark II, 0-1. Foto: Pernille Silfverberg vid en klubbkväll i Tanums Schacksällskaps lokaliteter.
   
  Det bar sig inte bättre än att Jacob kom att den här gången att spela alldeles för tok för snabbt när han föll mot Londonsystemet.
   
  Bord 4: Audun Torgan (0), Tanums SS III – Björn Wahlgren (1659), SA Mark II, 0-1. Foto: Christian Carlsson vid en tävlingskväll i Tanums Schacksällskaps lokaliteter.
   
  Den alltid like muntre Audun kom att i sitt andra parti för dagen komma lite snett ur öppningsfasen vilket ledde fram till de besvärligheter som sedan kom att följa när han tappade en kvalitet, men det vilade inga ledsamheter för det i bilen hem, tvärt om!
   
  Vårt tredjelag kämpade tappert, men motståndet blev dem den här gången för övermäktigt, men med det sagt var både Karlssons och Badawis partier värda bättre öden och då i synnerhet Ahmeds när han definitivt hade Kleimark i brygga och på god väg mot en fallseger…
   
  Rond 4)
  Tanums SS III – SA Mark II, 0-4.
  1. Mats Karlsson (1519) – Anders Frisk (1807), 0-1.
  2. Ahmed Badawi (0) – Anders Kleimark (1962), 0-1.
  3. Jacob Silfverberg Utgaarg (0) – Axel Krut (0), 0-1.
  4. Audun Torgan (0) – Björn Wahlgren (1659), 0-1.
   
  Tabell för Västergötlands Schackförbunds Distriktsserie 2022/23:

  Plac:

  Lag:

  SP:

  ..+..

  ..=..

  ..-..

  PP:

  MP:

  1

  Tanums SS II

  4

  4

  0

  0

  12,5

  8

  2

  Alingsås SS III

  4

  3

  0

  1

  10,5

  6

  3

  Lidköpings SS II

  4

  3

  0

  1

  10,5

  6

  4

  Borås-Fristad SK

  4

  3

  0

  1

  9,5

  6

  5

  Vänersborgs SS

  4

  2

  1

  1

  10,5

  5

  6

  SA Mark II

  4

  2

  1

  1

  10,0

  5

  7

  Ulricehamns SK

  4

  2

  0

  2

  8,5

  4

  8

  Alingsås SS II

  4

  2

  0

  2

  8,0

  4

  9

  Falköpings SS

  4

  2

  0

  2

  7,5

  4

  10

  Skara SS II

  4

  1

  1

  2

  7,0

  3

  11

  Vänersborgs SS II

  4

  1

  0

  3

  4,5

  2

  12

  Tanums SS III

  4

  1

  0

  3

  3,5

  2

  13

  Uddevalla SS

  4

  0

  1

  3

  5,5

  1

  14

  Skara SS III

  4

  0

  0

  4

  3,0

  0

   
  Nästa seriesammandrag spela i Alingsås, lördagen den 1 april.
  Lottningen har utfallit på följande vis:
  Lidköpings SS II – Tanums SS II
  Skara SS III – Tanums SS III
   
  För mer information om VSF:s Distriktsserie 2022/23:

  Kommentarer   

  #3 george ang 2023-02-19 22:48
  Jag har följt ditt parti, Peter F., med viss intresse för jag känner mig inte riktigt hemma i den Kungs Indiska öppningen; Vid drag 15. a3 - Sa6 tånkte jag att Sd3 kunde varit något bättre för motståndaren. Sedan vore det möjligt intressant att spela 17. Sf3 - Te8, 18. Se5 istället för 17. Le5 - Se6....Efter 19. b5 - Ld7 (kanske var c5 bättre) följde et starka draget 20. Sb3. Håller m dig att vid drag 22. Sb7x vore 22. Td8x bättre med tanke på tempo:)......Drag 25. Sa5 - Le4x (?) var avgörande tror jag, du vann med flyt:), grattis, jag har lärt mig något v ditt spel, tack Peter:)
  #2 Peter Fredriksson 2023-02-15 10:02
  Mitt parti var ett typiskt exempel på hur det kan gå när man väljer en spelöppning där man inte har någon aning om vilka planer vit kan använda utan planlöst flyttar pjäserna lite hit och dit. Tanken med Lb2 är naturligtvis ok (möta den ofta starka svarta motsvarigheten på g7) men den pjäsen kan snart bli en belastning då svarts löpare är väl skyddad av kungen.

  Mitt 13. Sd2 är tämligen uselt och hade svart spelat in hästen på den för vit svaga rutan d3 (Sa6-b4/c5-d3) så hade det inte alls blivit kul.
  Tomt huvud och inga planer gjorde att jag hade dåligt med tid på slutet och vann tack vare svarts orutin när jag fick möjlighet att komplicera till det lite (skulle dock naturligtvis ha spelat Txd8 före Sxb7 för att slå bonden med tempo. Bättring inför nästa vita parti! :-)
  #1 Peter Fredriksson 2023-02-15 09:46
  För de som vill ha ett system / en plan mot 1.f4 så har t.ex. GM Roman Dzindzichashvili en video på Youtube där han föreslår att svart spelar 1... d5 och 2... g6 med ett senare Sh6. Tanken är att spingaren sedan skall placeras på f5 med lite olika idéer beroende på vits uppställning. Speciellt intressant mot "Stonewall" kan jag tycka. Vits extra tempo jämfört med Holländskt spelar liten roll i en så sluten ställning som i "stenväggen" och 1.f4 (eller 1... f5) är ju i grunden ett dåligt drag och absolut inget att vara rädd för, men bra med en plan och lite förberedelser. :-)

  Lägg till kommentar

  Free Joomla! templates by AgeThemes