Kvinna, liv, frihet! Låt oss aldrig falla till föga för despoterna!!

  En kvinnlig domare och frihetskämpe utmanar FIDE:s patriarkala struktur. Foto: Lennart Ootes.
   
  I dagarna har det varit den internationella kvinnodagen, den 8:e mars, låt oss därför rikta ett särskilt fokus på de sociala orättvisorna mellan könen. Att få bestämma över sig själv är på intet sätt en självklarhet inte ens anno Domini 2023 och den kampen för individens rätt till frihet måste vi hjälpas åt att föra varje dag! En människas okränkbara rätt till att tänka, tycka och uttrycka sig fritt hotas i dag i en omfattning, som vi inte har sett motsvarigheten till efter andra världskriget. Nej, gör din röst hörd innan de har tagit den ifrån dig!
   
  Chefsdomaren Shohreh Bayat vid damernas schack-VM 2020. Här med en hijab, som emellertid ansågs var allt för löst åtsittande enligt de iranska mullorna. Foto: Chess 24.
   
  I den här artikeln tar vår historia utgångspunkt i den iranska WFM Shohreh Bayat (f. 1987), som förutom att givetvis vara en habil schackspelare och som numera representerar det engelska damlandslaget också är en mycket framstående och rikt dekorerad schackdomare. Med tiden har hon också profilerat sig som en stark kvinnorättsförkämpe. Shohreh som är uppvuxen i Iran, väckte stor uppmärksamhet i samband med Världsmästerskapen i schack för damer i Kina och Ryssland år 2020, där hon agerade högsta rättskipare. Bayat var förövrigt den enda schackdomaren i Asien, med den högsta klassificeringen, IA (Internasjonal Arbiter, det vill säga internationell schackdomare) med A-graden, sedermera representerar hon sedan år 2021 England, som domare. För i samband med VM-mästerskapen 2020 spreds det bilder på Shohreh där hon enligt den iranska regimen inte bar sin hijab i enlighet med deras hårt föreskrivna regelverk. Detta är förövrigt samma regler som senare kom att leda fram till den iranska regimens mord på 22-åriga Mahsa Jîna Amini. Misshandeln som Mahsa utsattes för på grund av att hon inte ansågs bära sin hijab på ”rätt sätt”. Vilket ledde fram till hennes död något som regimen har gjort allt för att senare försöka främja sig ifrån genom att påstå att hon led av sjukdom, något som i sin tur familjen kraftigt tillbakavisar. I de efterkommande protesterna har många hundratals företrädesvis unga iranier mist sina liv för kampen för sin frihet. Slagorden ”Women, Life, Freedom” (kvinna, liv, frihet) ekar fortfarande runt om i Iran och på många andra håll i den fria världen.
   
  Shohreh Bayat startar klockan den här gången utan någon hijab i damernas schack-VM 2020. Foto: David Llada, FIDE.
   
  Bayat valde att bemöta den iranska regimens kritik genom att helt sluta använda hijab. Shohreh förde i och med detta fram kritik mot regimen i Iran och valde därför att söka asyl i Storbritannien eftersom hon inte längre kunde känna sig trygg att återvända till diktaturens Iran. År 2021 tilldelades Shohreh Bayat International Women of Courage Award. För som det heter i motiveringen varit en förkämpe för kvinnors rättigheter och ignorerat den iranska regimens hot.
   
  När VM-domaren Shohreh Bayat visade solidaritet med sina protesterande landsmän* i Iran under VM i 960-schack, gillades det av VM-arrangörerna på Island. Medan FIDE:s ordförande, Dvorkovich bad henne byta tröja, vilket hon också gjorde. *Kvinnor, patriarkatets uråldriga drift att bestämma går igen inte minst i vårt dagliga språkbruk… Foto: David Llada, FIDE.
   
  När schack-960-VM-domaren Shohreh Bayat manifesterade sin uppfattning till stöd för de förtryckta iranska kvinnornas bristande fri- och rättigheter och för den delen allas utsatta situation i dagens Iran. Uppmanades hon av FIDE att ta på sig något mer neutralt, vilket Shohreh också gjorde för en dag för att där efter manifesterade Bayat genom att förändra sin utstyrsel för att manifestera sin solidaritet och sympati för Ukrainas svåra belägenhet. Vilket inte alls föll i god jord eller sågs med blida ögon. Vilket dessutom också uppenbarligen starkt ogillades av den ryske FIDE ordföranden, Arkady Dvorkovich (f. 1972). FIDE ansåg vidare efteråt att Shohreh hade agerat oprofessionellt, medan hon själv lugnt konstaterade att det inte finns någon klädkod för schackdomarna, vilket det däremot gör för spelarna. Varpå Bayat som ett resultat av nämnda handlingar nu har hamnat ute i kylan och sannolikt, som det också verkar vara på god väg mot att hamna i ”frysboxen”. För affischnamnet Shohreh fick till exempel inte vara med att skipa rättvisa i snabb- och blixtschacks-VM under julhelgen i Almaty i Kazakstan år 2022. Där till har inte Bayat blivit utsedd till att döma av FIDE överhuvudtaget allt sedan kontroversen på Island och då skall man vara medveten om att dess för innan var hon ständigt på språng.
   
  Hur välklädd var ordföranden själv egentligen?! Foto: Lennart Ootes.
   
  GM Hikaru Nakamura, USA – GM Ian Nepomniachtchi, Ryssland övervakas av IA Shohreh Bayat, England. Foto: Maria Emelianova, Chess.com.
   
  Visst är det märkligt att det inte ens skall gå att få lov att yttra det mest självklara orden för patriarkatets män: ”Women, Life, Freedom” (kvinna, liv, frihet) då det av FIDE anses vara ett olämpligt agerande, samtidigt som det uppenbarligen går alldeles utmärkt att låta vem som helst spela under FIDE:s baner. Det står nämligen de ryska ockupanterna och belarusiska schackspelarna fritt att delta i FIDE:s tävlingar förutsatt att de accepterar att spela under FIDE:s flagga. Nej, då finns det av allt att döma inga som helst betänkligheter… Kan det förövrigt förhålla sig så att de vart och ett till synes harmlösa orden: ”Kvinna, liv, frihet” har en så stark samhällsomdanande inneboende kraft tillsammans, så Rysslands närmaste allierade Iran med tiden inte kan stoppa kvinnorna från att frigöra sig från sina bojor? För det enda som vi med visshet vet att historien kan lära oss är att inget varar för evigt och räkenskapens timma kommer allt närmare, där vi på ett eller annat sätt för stå till svars för våra handlingar eller brist på handlingsförmåga. Detta är en av få absoluta sanningar som alla kommer att bli varse en dag…
   
  Vad tycker FIDE:s ordförande, Arkady Dvorkovich, egentligen innerst inne om demokrati och den grundläggande rätten till friheten att kunna tänka och ge uttryck för vad man önskar? Foto: Stev Bonhage, FIDE.
   
  Det som till synes är helt förståeligt ur en medmänsklig synvinkel gillas alltså inte av Putins tidigare vice premiärminister (2012-18) för hur skall vi annars tolka det? Att säga att man kan och skall skilja på idrott och politik, vet ju alla vid det här laget är ett enda stort hyckleri. Nej, demokrati och ”glasnost” (öppenhet) är kanske inte längre lika viktigt och intressant för FIDE:s ordförande, när nu Dvorkovich i augusti 2022 lyckades med att bli återvald för fyra nya år. Det enda vi vet med visshet är att FIDE hade mått bra av mer demokrati, transparens och öppenhet som omväxling…
   
  Inte FIDE:s stoltaste ögonblick… Den föregående ryske FIDE ordföranden Kirsan Ilyumzhinov (f. 1962) möter här och fjäskar för statsterroristen Muammar Abu Minyar al-Gaddafi eller helt enkelt bara kort Khadaffi (1942-2011). I samband med att FIDE:s VM-match spelades på Almaharya Hotel i Tripoli, Lybien år 2004. Arragemanget vanns förövrigt av GM Rustam Kasimzhanov (f. 1979) när han besegrade GM Michael Adams (f. 1971), med 4½-3½. Se här för mer information om schack-VM. Foto: Chess24.
   
  FIDE:s nuvarande ordförande sitter här i förberedande samtal i Minsk med Belarus Aljaksandr Lukasjenko (f. 1954), som länge förövrigt har uppburit det mindre smickrande epitet: ”Europas siste diktator. Med tiden anmäler det sig nu åter allt fler kandidater till den obskyra utmärkelsen. Det fördes vid tiden långt framskriden planering av den då kommande schackolympiaden år 2020. Mästerskapen skulle sedermera komma att flyttas som ett resultat av de folkliga protesterna mot det riggade presidentvalet. Senare kom mästerskapet dessutom att ställas in helt på grund av pandemins prövningar, men emellertid kom en variant av schackolympiaden att genomföras via spel på internet. Foto: FIDE.
   
  Nej, det känns skönt och tryggt att veta att Dvorkovich inte själv agerar politiskt eller ställer upp på någon propaganda… Foto: Ryska Schackförbundet.
   
  Dvorkovich sitter i Ryska Schackförbundets hedersstyrelse tillsammans med personer som Vladimir Putins pressekreterare Dmitrij Peskov och försvarsminister Sergej Shoigu, samt många sanktionerade oligarker. Exakt en vecka före den 24 februari 2022, när någon form av attack tycktes se allt mer oundviklig ut, delade Arkady Dvorkovich ut priserna vid en turnering för de ryska väpnade styrkorna. Finns det någon mer än skriftsällaren som finner följande faktum svårsmält?! På följande länk kan vi se FIDE ordföranden dela ut priser till de ryska väpnade styrkornas ovannämnda schackturnering, varning för provokativa bilder!
  Av någon anledning kommer jag här att tänka på en modig ukrainsk kvinna som gick fram till en ung rysk ockupant och gav honom en handfull med solrosfrön och sa till honom att han skulle förvara dem i sina fickor. Skriftställaren överlåter till läsekretsen att lista ut kvinnans inte fullt så subtila budskap med denna gest, men som sagt räkenskapens timma kommer till alla för eller senare och då gäller det att stå på rätt sida av historien…
   
  Har en stark känsla av att likt Norges Sjakkforbund, numera styrs av en kvinna, Anniken Vestby, Tromsø Sjakklubb, så hade FIDE behövt gå samma väg för ökad jämlikhet och färre krav på så kallade ”tröjbyten”. (Artikelförfattarens anmärkning: Arkady krävde alltså att Shohreh Bayat skulle klä sig anständigt och byta bort sin tröja, ett krav som hon sedermera tillmötesgick Dvorkovich, men han blev tydligen inte nöjd ändå…) Foto: Ole Kristian Valvåg.
   
  Anniken Vestby var inte bara Norges första kvinnliga (IA) internationella schackdomare utan är dessutom Norges Sjakkforbunds förste kvinnliga ordförande. Ja, någon måste ju gå före och krossa ”glastaket”…
   
  Det visade sig att Shohreh Bayat hade tagit med sig finstassen till Reykjavík! Tyvärr verkar det som att FIDE:s starke man inte blev särskilt nöjd efter detta behagfulla klädval i alla fall?! Säg vad kan det nu ha berott på? Att hylla de svenska färgerna kan väl aldrig vara fel? Eller har jag missat något? Foto: Lennart Ootes.
   
  När Fischer schacks-VM avgjordes i Reykjavík på Island år 2022 var det en hommage, då det nämligen var exakt 50 år efter det att tidernas största VM-match avgjordes mellan amerikanen och titelutmanaren GM Bobby Fischer (1943-2008) och den regerande sovjetiske världsmästaren GM Boris Spasskij (f. 1937) vilka gjorde upp i en helt oförglömlig duell, som slutade till amerikanens fördel när segersiffrorna skrevs till 12½-8½.
   
  Kan vi ana en trend? När den ukrainska WGM Anastasia Karlovich (f.1982) fanns på plats i St. Louis i oktober 2022 var det för att kommentera de Amerikanska mästerskapen. Då valde Anastasia att provocera och utmana FIDE:s patriarkat genom sitt något provokativa, men ack så klädsamma klädval. Foto: Lennart Ootes.
   
  Kampen för alla kvinnors självklara rätt till jämlikhet och okränkbara frihet förs i dag över allt i vårt samhälle och nu också vid schackbrädet… Foto: Shohreh Bayat.
   
  När skall vår mänsklighet ta sitt förnuft till fånga och lyssna till den samiska artisten Mari BoinesGula Gula” – Med underrubriken: Hör stammödrarnas stämma, vilken har ett uppenbart feministiskt budskap. Texten finns förövrigt översatt till engelska här.
   
  ”Kvinna, liv, frihet.” I detta sammanhang följer här också några ytterligare exempel på musik som väcker kamplusten för ett mer jämlikt och rättvist samhälle:
  Fight Song” av och med Rachel Platten.
   
  Några slutord på vägen mot framtiden för ett mer jämlikt samhälle: Allt sedan Berlin olympiaden år 1936 har frasen nästan som ett heligt mantra upprepats: ”sport och politik borde vara åtskilda” dessa ord har använts flitigt om och om igen i den moderna idrottshistorien. Vilket säger mer om de som yttrar dem hur oerhört världsfrånvända dessa är. Nej, spärra upp korpgluggarna och se sanningen i vitögat, det vill säga blunda inte för verkligheten. Klockan klämtar för både dig och mig och räkenskapens timma kommer allt närmare för oss alla och en var. Tänk på det och se till att du är på rätt sida av historien. Var inte naiv och tro att du kan stå utanför, då det helt enkelt är ett önsketänkande: Att inte ta ställning är också ett sätt att ta ställning.
  Kvinna, liv, frihet!!
   
  För fler artiklar på temat rättvisa eller brist på den samma:

  Kommentarer   

  #4 Christian C 2023-04-04 15:51
  Tack Bengt!

  Jo, det förhåller sig på det sättet att undertecknad finner det djupt stötande att man skall använda sig av olika måttstockar beroende på vem man är. Allas lika och okränkbara rätt till att få vara sig själv kränks i en omfattning, som nu dessutom är i tilltagande, ja till och med inom FIDE (Internationella Världsschackförbundet).

  FIDE har förövrigt ett eget motto, men frågan är dock om de själva förstår ordens innebörd eller ens kommer ihåg dem? FIDE:s motto lyder, som följer: ”Gens una sumus” (”Vi är ett folk”).

  Kvinna, Liv, Frihet!
  Slava Ukraini!
  Frihet, Jämlikhet, Broderskap, Systerskap!


  Allt gott med bästa hälsningar
  Christian

  PS: De eller dem, men aldrig dom... DS.
  #3 Bengt Samzelius 2023-03-31 23:18
  Viktigt om frihet och klädkoder i Christians alldeles egna språkdräkt. Bra att du bryr dig, Christian!
  #2 Christian C 2023-03-15 16:55
  Tack Mats!:)

  Allt gott med bästa hälsningar
  Christian
  #1 Mats 2023-03-13 19:16
  Bra o tänkvärda rader ! Gott hantverk Christian ! Önskar fler " Annor " till kamp på och utanför brädan.

  Lägg till kommentar

  Free Joomla! templates by AgeThemes