Våren är här och därmed också VSF:s Kongress!

  Körsbärsblomman är en självklar symbol för vårens ankomst eller som den heter på latin: ”Prunus serrulata”, läs med fördel mera här om körsbärsblomman: Expressen, Leva & Bo. Foto: Wikepedia.
   
  Lördagen den 25 mars var det så dags att styra kosan till Ulricehamn och hotell Lassalyckan där Västergötlands Schackförbunds (VSF:s) högsta beslutande organ samlades nämligen: Kongressen. Ja, inte för att det direkt var vår ”lycka”, då det är ”omtrent” 23 mil enkel väg, men vi fick ta skeden i vacker hand och så att säga gilla läget, då Västergötlands Schackförbund är ett stort geografiskt distrikt! Härtill skall tillägas att Ulricehamns Schackklubb fyller 100 år (1923-2023)! Vi gratulerar Ulricehamns SK till de första hundra åren!
   
  Instruktioner innan vi går in på själva Kongressen: Luta er lugnt tillbaka i länsfåtöljen och njut av Våren av Antonio Vivaldi (1678-1741) ur sonaten ”De fyra årstiderna” nej, naturligtvis inta av den meteorologiska våren, som ännu ter sig långt borta. Undrar förresten vart tranan (på latin: ”Grus grus”) jag hörde för två veckor sedan befinner sig nu, har den möjligen återvänt söderut och till exempel den Franska rivieran? Men glöm för en stund bort att snön yr på utsidan, medan elbolagen ännu ämnar ta ifrån dig dina sista dyrt förvärvade slantar. Burrr…
   
  Apropå den elektriska strömmen: Här har vi en kampsång från norra Norrland: Med och av Ronny Eriksson och Euskefeurat – Länge har vi väntat.
   
  Vår ”hedersknyffel”, Bengt Samzelius. Foto: Christian Carlsson, från ett tidigare tillfälle.
   
  Vår nestor och styrelseledamot Bengt Samzelius axlade ansvaret och tog turen till VSF:s Kongress och representerad Tanums Schacksällskap (TSS) vilket han naturligtvis också gjorde med den äran! På övriga styrelsens vägnar vill jag här framföra ett särskilt tack för detta! För det hör ju till att vara representerad om möjlighet finns för det. I sällskap med Matts Andersson och Gunnar Johansson fick undertecknad tidigt lära sig att Kongressen är en högtidsstund i kalendern fullt jämförbar med till exempel: påsk-, midsommar-, jul- och nyårsfirandet! Återkommer strax förövrigt till nämnda heders personer.
   
  Skriftställaren var emellertid själv denna gång på resande fot i schackets tjänst och förhindrad att närvara vid VSF:s stämma, då undertecknad och Jacob Silfverberg Utgaard tog en tur till Jörlandagården, som är beläget något strax söder om Stenungsund. Enär Jacob gjorde individuell tävlingsdebut i Stenungsunds SK:s ungdomstävling, Västkustpassanten. En tävling, som det förövrigt sägs att man inte bör gå förbi… Mer om denna tillställning i en kommande artikel.
   
  På Kongressen hölls det som brukligt en parentation över VSF:s avlidna medlemmar. Med andra ord lästes skriftställarens minnesord upp till åminnelse av Tanums Schacksällskaps Alf Hedlund (1933-2022), Brastad. Vilket åtföljdes av att en stunds stilla kontemplation.
   
  Enligt vad jag har fått återberättat förflöt sedan själva mötet lugnt och stilla. Skribenten blev därtill dessutom invald i VSF:s presidium, som suppleant. Där undertecknad ersätter sällskapets kassör, Ulf Andersson, som innehaft suppleantuppdraget under föregående mandatperiod (2022/23). Därutöver har skribenten också blivit invald i VSF:s Tävlingskommitté (TK).
   
  Med våra ledstjärnor och galjonsfigurer i saligt minne: Matts Andersson (1931-2016), Tanumshede och Gunnar Johansson (1926-2008), Munkedal. Matts och Gunnar engagemang var under en rad decennier kolossalt stort för VSF:s verksamhet. Vilket senare också resulterade i att de i samband med VSF:s Kongress i Skövde, lördagen den 31 mars 2001 blev invalda som Hedersledamöter i Västergötlands Schackförbund. Med andra ord har sällskapet stolta traditioner att visa upp angående arbetet inom distriktsförbundet.
   
  Västergötlands Schackförbunds ordförande, Fredrik Kjellqvist, samt Christian Carlsson, Tanums Schacksällskap i samband med VSF:s Kongress i Falköping anno 2019. Foto: Bengt Samzelius.
   
  Skriftställaren har redan tidigare varit verksam i Västergötlands Schackförbund, som en del av dess valberedning mellan åren 2004-07 (då bland annat tillsammans med Lidköpings Schacksällskaps Viljo Koski). Undertecknad har dessutom varit TSS valda ombud otaliga gånger eller resesällskap till vårt ombud på VSF:s kongresser relativt frekvent allt sedan mitten på 1990-talet och har under åren hunnit att ”avverka” Rune Emanuelsson (Götene), Kent Emanuelsson (Götene), Håkan Winfridsson (Hestra), Rolf Svensson (Fristad) och Fredrik Kjellqvist (Skara) som VSF:s ordförande för att nu sätta in det i en historisk kontext.
   
   
  För mer information om Västergötlands Schackförbunds Kongress år 2023:

  Lägg till kommentar

  Free Joomla! templates by AgeThemes