Jacob deltog i sin första individuella turnering, Västkustpassanten!

  Framtiden är här: Jacob Silvferberg Utgaard (15 år), Tanums Schacksällskap är en synnerligen intressant och lovande ung talang, sanna mina ord! Foto: Christian Carlsson.
   
  Lördagen, den 25 mars åkte skriftställaren tillsammans med Tanums Schacksällskaps Jacob Silvferberg Utgaard till Jörlandagården och Stenungsunds Schackklubbs ungdomstävling, Västkustpassanten. En schacktävling du inte bör gå förbi heter det i inbjudan, vilket naturligtvis åsyftar tävlingens namn och då en så kallad passant. Turneringen spelades över totalt fem ronder med den stipulerade betänketiden: 18 minuter +30 sekunders inkrement. Arrangemanget lockade detta år 63 spelsugna ungdomar fördelade över flera olika åldersklasser.
   
  Västkustpassantens kombinerade grupp bestående av högstadium & gymnasium 2023:

  Plac:

   Namn:

   Klubb:

   Rating:

   Poäng:

   Kvp:

  01

   Felix Pintaric

   Kålltorps SS

  1623

  5,0

   

  02

   Alfred Thern     

   Stenungsunds SK

  1698

  3,5

  13,5

  03

   Olof Åkerström

   Stenungsunds SK

  3,5

  10,0

  14

   Jacob Silfverberg Utgaard

   Tanums SS

  0,5

   

  Totalt deltog det 14 deltagare.
   
  Jacob Silfverberg Utgaard trakterar här de vita schackpjäserna. Foto: Christian Carlsson.
   
  Det kom tyvärr att bli en skral utdelning för Jacob i hans individuella tävlingsdebut, men hans spel lovade de facto långt mycket mera än vad poängsumman antyder! I det första partiet till exempel såg det länge lovande ut innan pendeln, så slutligen svängde över till motståndarens fördel. I det andra partiet bjöd plötsligt motståndaren remi, något som helt korrekt avvisades, men tyvärr kom Silfverberg Utgaard att trampa snett precis när han skulle till att sätta in nådastöten i en helt vunnen ställning. I det tredje partiet för dagen var det åter snubblande nära och endast en liten taktisk finess ifrån att en bonde skulle ha promoverats till en bedårande dam… Istället kom det att sluta med poängdelning. I det fjärde partiet kom Silfverberg Utgaards dam att komma på avvägar, likväl såg det en stund ut som att han skulle kunna hålla ställningarna, då ett torn och en löpare, samt någon agronom i kompensation trots allt höll emot relativt gott. Det sista partiet var definitivt också det Jacobs till 100 procent! Det kom förövrigt att bli ett riktigt maratonparti, men en kort stunds tappad skärpa och fokus blev tyvärr kostsamt och ödesdigert. Nu blir det till att ta nya friska tag och med lite extra slutspelsträning framöver kommer det att gå som en dans i nästa turnering, härom råder det inga som helst tvivel!
   
  Tävlingen Västkustpassanten kom att bli en lång och utdragen historia, då den stipulerade tiden var en mycket märklig sådan: 18 minuter + 30 sekunder per drag?! Om vi utgår från 60 drag vilket man alltid skall göra i sådana här sammanhang, så får vi nästan ”astronomiskt” höga tal… 18 minuter, samt 60 drag x30 sekunder x2 = 96 minuter x5 ronder = 8 timmar!!
  Beaktat att turneringen avsåg att starta klockan 10:30, men de facto blev dock klockan nästan bortåt 11:00 innan den äldsta gruppen kunde kom till spel och det kändes kolossalt optimistiskt att tro på en prisutdelning vid ca klockan 16:00. I verkligheten var inte ens fjärde ronden färdigspelad vid den utsatta tiden för prisutdelningen och den kunde inte förrättas före ca klockan 18:00… Hur som helst var det en mycket trevlig utflykt och förhoppningsvis också en lärorik sådan.
   
  När organisatören och huvuddomaren Mark Peters, från Stenungsunds Schackklubb frågade Jacob: ”Hur länge har du spelat schack Jacob?” Så blev svaret två månader. Vilket storligen imponerade på Mark. ”Oj, oj, ja för att inte ha spelat längre, så spelar du verkligen otroligt bra! Flertalet av dem som deltar här i dag har spelat schack i många år redan.”
   
  Den efterföljande torsdagen, den 30 mars var det Tanums Schacksällskaps Hellmut Klevenows tur att få känna på Jacobs färdigheter. Ett mycket intressant och spännande parti slutade med poängdelning, men min rekommendation till Hellmut var efter matchen att stanna till på hemvägen och köpa sig en lott. Sanna mina ord...
   
  Skribenten delar Marks uppfattning. Ge oss fler tävlingar, för nu skall vi här ha kul!

  Kommentarer   

  #1 george ang 2023-04-07 16:55
  Unge Jacob och äldre Audun betraktar jag som uppkommande TSS stjärnor......fortsätter ni bara så lyser framtiden för er...en hyllning toll Jacob och Audun, George

  Lägg till kommentar

  Free Joomla! templates by AgeThemes