Tanums SS II föll, men Tanums SS III segrade!

  Lördagen den 1 april arrangerades Västergötlands Schackförbunds Distriktsserie i Alingsås Folkets Hus. Där samtliga lag i serien samlades för att återuppta duellen om distriktsmästarkronan. Lottningen hade utfallit på följande vis: Lidköpings SS II – Tanums SS II, Skara SS III – Tanums SS III.
   
  Distriktsseriespelet denna första dag i april blev ingen barnlek och rakt inget skämt, utan den visade sig bli ännu en oförglömlig upplevelse. Tyvärr i mångt och mycket först och främst för det som kom att ske utanför schackbrädet, vilket vi kommer att få själ att återkomma till efterhand, men redan vägen till Alingsås kom att bjuda på en överraskning. För i ena stunden visade GPS: ens förväntade ankomsttid klockan 09:22 för att i nästa visa på 09:47. Vi blev minst sagt förvånade när GPS: en i nästa stund ville skicka oss rakt ut på vischan? Ja, här vidtog det en sträcka som absolut skulle vara värdig att vara en del av Svenska rallyt. En smal krokig etapp med rikligt med snö mitt ute i skogen, men vi tog oss hur som helst fram om än betydligt senare än den ursprungliga planeringen. Det visade sig senare att det hade skett en lastbilsolycka på vår ursprungliga rutt, vilken kom att föranleda att vägen tvingades stängas av för ett par timmars bärgningsarbete.
   
  Enär Tanums Schacksällskap skickade en manstark delegation till Alingsås intog Mats och skriftställaren avbytarbänken i den första seriematchen för dagen.
   
  Bord 1: Juan Carlos Muñoz (1897), Tanums SS II – Peter Fransson (2273), Lidköpings SS II, 0-1. Foto: Christian Carlsson.
   
  Juan Carlos spelade riktigt bestämt och snabbt å till synes också bra mot Peter Fransson. En av distriktets absolut starkaste spelare sedan urminnes tider eller i varje fall sedan flera decennier och som därtill också regelbundet deltar i VSF:s verksamhet. Muñoz tvekade inte utan gick helt kompromisslöst framåt och offrade kvalitét när han skoningslöst gick för fullpoängaren, men Juan Carlos gick sannolikt lite väl hårt fram, då nu initiativet kom att övergå i Franssons händer.
   
   
   
  Bord 2: Hellmut Klevenow (1648), Tanums SS II – Viljo Koski (1861), Lidköpings SS II, 0-1. Foto: Christian Carlsson.
   
   
  Den observante läsaren kan notera sig vilken öppning Viljo trakterade sig av, då den strax kommer att återkomma med Ulla Klevenow vid rodret… Hellmut höll spelet väl uppe och stod helt klart okej ända fram till det att han började komplicera till det onödigt mycket för sig och Viljo fick initiativet.
   
   
  Bord 3: Peter Fredriksson (0), Tanums SS II – Smail Beslagic (1844), Lidköpings SS II, 1-0. Foto: Christian Carlsson.
   
  Peter Fredriksson spelade initialt stabilt och bra fram tills flera sällsynta misstag infann sig, men den normalt så skarpögde Smail Beslagic översåg Peters felsteg. En kort stund senare var det istället Fredriksson som kunde inkassera Beslagic dam i utbyte mot ett torn och en springare. En intressant och mycket svårspelad ställning uppkom, där det enligt Stockfish är en helt jämn ställning, men då hände något synnerligen oväntat… Smails mobiltelefon började ringa och FA Josef Håkanson anlände snart till bordet och tilldömde Peter vinsten, då Beslagic mobil olovligen var påslagen. Ja, så kan det gå om inte den berömda haspen är på…
   
   
   
   
  Bord 4: Ulf Haglund (1632), Tanums SS II – Mose Jonsson (1808), Lidköpings SS II, 0-1. Foto: Christian Carlsson.
   
  Ulf Haglund var något för oförsiktig i öppningsfasen, något som annars är olikt honom, när han nu gick en gång för mycket med sin dam istället för att ställa monarken i skydd. Detta var förövrigt också något som nyligen skriftställaren själv fick erfara i en hemsk och ruggig historia mot IFK Hindås i det Allsvenska seriespelet.
   
  Om vi skall göra ett försök att lyfta fram något positivt med sådana här tråkiga intermezzon är det att man högst sannolikt kommer att försöka att återgå till grunderna och utveckla pjäserna mer och snabbare nästa gång. I synnerhet att man prioriterar att försöka ställa undan konungen på en långt mycket tryggare plats än att befinna sig mitt på brädet längre än vad nöden kräver.
   
  För första gången sedan säsongen 2017/18 förlorade därmed Tanums Schacksällskaps representationslag en seriematch i Västergötlands Schackförbunds Distriktsserie…
   
  Rond 5)
  Lidköpings SS II – Tanums SS II, 3-1.
  1. Peter Fransson (2273) – Juan Carlos Muñoz (1897), 1-0.
  2. Viljo Koski (1861) – Hellmut Klevenow (1648), 1-0.
  3. Smail Belsagic (1844) – Peter Fredriksson (0), 0-1.
  4. Mose Jonsson (1808) – Ulf Haglund (1632), 1-0.
   
  Bord 1: Ulla Klevenow (1535), Tanums SS III – Lukas Rasmussen (0), Skara SS III, 1-0. Foto: Christian Carlsson.
   
  En kombination av sött och salt från Sveriges framsida vilade inte på hanen mot Skara Schacksällskaps III: Ulla var inbegripen i en svängig historia när hon visade vägen med en stilfull avslutning!!
   
   
   
  Bord 2: Jacob Silfverberg Utgaard (0), Tanums SS III – Johan Juhlin (0), Skara SS III, 1-0. Foto: Christian Carlsson.
   
  Ungdomen är på frammarsch: Oj, vad Jacob spelade bra! Han plockade åt sig en bonde och fick ett riktigt starkt centrum och några avbyten senare är agronomerna på e och d på marsch och med lite hjälp av ett klent drag i form av f4 är svarts e-bonde strax på god väg till e3 och hotar därmed en springare, men det var emellertid inte bara till att flytta bort kusen för då följer e2 och då står två torn i slag! Varpå några lugna och sunda drag vidtog och Jacobs andra seger i VSF: s Distriktsserie var snart ett fullbordat faktum!
   
   
   
  Bord 3: Axel Haglund (0), Tanums SS III – Jesper Hansen (1391), Skara SS III, 1-0. Foto: Christian Carlsson.
   

  Axel briljerade direkt i sin första seriematch! Han plockade tidigt åt sig en farmare och passade samtidigt också på att ödelägga motståndarens rockad. Något lite senare släppte han förvisso i sin tur tillbaka en bonde, men Axels ställning utvecklade sig snart till att bli allt bättre och tillslut blev det en tämligen enkel historia. Det var vackert att direkt i sin första seriematch visa vart skåpet skulle placeras!

   
   
   
  Bord 4: Audun Torgan (0), Tanums SS III – Ishaq Djibril (0), Skara SS III, 1-0. Foto: Christian Carlsson.
   
  Audun spelade till en början något oortodoxt när han gav upp ett torn och en bonde mot en löpare och springare till priset av att hans utveckling blev lidande. Likafullt hade Torgan en intressant plan, som dock inte kom att hinna effektueras, då hans unge opponent till Auduns och skriftställarens förvåning plötsligt hissade parlamentärflaggan till trotts att det fortfarande fanns mycket kvar i ställningen! Emellertid hade Torgan nu fått ordentlig fart på sina officerare, som nu hade hunnit att ställt upp sig och Audun var på god väg att ta ett ordentligt tag om taktpinnen.
   
  En kort stund innan partiets upplösning hade Torgan en gyllene möjlighet att slå i omvänd ordning med en schack. För sådana måste ju som bekant respekteras och på så sätt hade Audun kunnat lagt beslag på en avgiftsfri travare, men det gick ju fint detta också. Torgans andra serievinst var därmed ett faktum!
   
  Carpe diem, njut av den flyende dagen: En fin och skön kombination av ungdom och veteraner fångade dagen för Tanums Schacksällskaps III. Det här är vad lagschackets essens handlar om…
   
  Rond 5)
  Skara SS III – Tanums SS III, 0-4.
  1. Lukas Rasmussen (0) – Ulla Klevenow (1535), 0-1.
  2. Johan Juhlin (0) – Jacob Silfverberg Ugaard (0), 0-1.
  3. Jesper Hansen (1391) – Axel Haglund (0), 0-1.
  4. Ishaq Djibril (0) – Audun Torgan (0), 0-1.
   
   
  För mer information om VSF:s Distriktsserie 2022/23:

  Kommentarer   

  #2 Christian C 2023-04-14 11:40
  Artikeln: Tanums SS II föll, men Tanums SS III segrade! Har nu uppdaterats med Juan Carlos Muñozs parti.

  Med bästa hälsningar
  Christian
  #1 Christian C 2023-04-09 00:35
  Artikeln: Tanums SS II föll, men Tanums SS III segrade! Har nu uppdaterats med Axel Haglunds parti.

  Med bästa hälsningar
  Christian

  Lägg till kommentar

  Free Joomla! templates by AgeThemes