En ny schackklubb i Sotenäs ser dagens ljus!

  Vad gör nu en ”Fratercula arctica” här undrar nu vän av ordning? I modern tid är det endast i och omkring Sotenäs eller i dess närområde, så som Stora Knappen, Väderöarna, där lunnefågeln har häckat (senast år 1970) och då i perioder utgjort kärnområdet för den lilla svenska populationen. Foto: Andreas Trepte, Wikipedia.
   
  Måndagen den 24 april skedde något synnerligen ovanligt, för då konstituerade sig nämligen en ny schackförening i vår nejd!
   
  Kungshamns bibliotek härbergerar numera den nystartade föreningen: Sotenäs Schackklubb. Foto: Marcus Roos, Wikipedia.
   
  Sotenäs Schackklubb kommer att ha sina klubbkvällar förlagda till tisdagarna.
   
  Skriftställaren har förövrigt spelat en seriematch i Kungshamn i vad som på den tiden var Västergötlands Schackförbunds serie: Bohuslän-Dal II, närmare bestämt i mitten på 1990-talet. Vid den här tidpunkten var Gunnar Ek Sotenäs Schacksällskaps starke man i den dåvarande gamla schackföreningen. Ek som under många år dess för innan hade spelat för Tanums Schacksällskap. Minns ännu i denna dag när Alf Hedlund fick ta sig ann Gunnar Ek på förstabordet i en synnerligen hård drabbning. Där det till slut uppstod en rafflande tidsnöd duell, som slutade med att Hedlund fick sträcka vapen.
   
  En kuriositet långt bortom skönhet (men på den nedersta raden är det endast resultatet som räknas!):
  Skriftställaren har botaniserat i sitt digra arkiv och funnit matchen mot Sotenäs Schacksällskap som ägde rum närmare bestämt, den 13 november 1994. Det visar sig att det förövrigt vara skribentens blott andra seriematch i karriären och dessutom blev det min första viktoria i seriesammanhang! Då undertecknad kom att gå segrande ur duellen mot Åke Olsson på tredjebordet medan däremot Tanums Schacksällskap II föll mot Sotenäs Schacksällskap med 1½-3½. Nu långt senare kan man konstatera att det förekommer en hel del märkliga "ting” (drag) i undertecknads parti, men från ömse sidor. Låt oss titta lite närmare på seriematchen. För det första är det skoj att kunna konstatera att protokollet är fört utan några felnoterade drag och för det andra kan man lägga märke till en synnerligen extremt sent utförd rockad av krönikören, närmare bestämt i drag 35! Har nog aldrig varken förr eller senare utfört en rockad längre in i ett parti!!
   
   
   
  Lunnefågeln (”Fratercula arctica”) har återkommande häckat vid Soteskären, som är en ögrupp i Sotefjorden (Soten) kustvattenområet utanför Sotenäset mellan väster om Hållö och nordvart till Väderöfjorden och Fjällbacka skärgård: Norra Bohusläns kustvatten. Foto: Henrik Thorburn, Wikipedia.
   
  Vi i Tanums Schacksällskap hälsar Sotenäs Schackklubb hjärtligt välkomna till vår trevliga gemenskap!
   
   
  Salta stänk från stenrike, den bohusländska arkipelagen:

  Lägg till kommentar

  Free Joomla! templates by AgeThemes