Tanums Schacksällskap önskar en Glad Midsommar/Sankt Hans!

  Tanums Schacksällskap önskar medlemmar och läsekrets en riktigt trevlig och Glad Midsommar/Sankt Hans!
   
  Ja, så var det då åter dags att fira midsommar, vår viktigaste högtid vid sidan av julen och som för många människor markerar början på en period av ledighet. Historiskt sett går både midsommar och midsommarstången tillbaka på ett firande i norra Europa av vårens spirande växtlighet. I bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret, medan själva midsommarnatten ansågs vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen. Midsommardagens ursprungliga funktion som kyrkohögtid är numera nästan obefintlig. Midsommarafton firades tidigare den 23 juni, dagen före midsommardagen som sammanföll med Johannes Döparens dag. I Lukasevangeliet omnämns att Johannes föddes ca sex månader före Jesus, varför Johannes Döparens festdag sattes till 24 juni, sex månader före jul. Johannes Döparen är ett av få helgon där man firar födelsedagen snarare än dödsdagen. I Sverige är midsommardagen sedan år 1953 en rörlig helgdag och infaller på lördagen mellan 20 och 26 juni. Midsommarafton infaller därför alltid dagen före, på en fredag som inträffar på någon av dagarna mellan 19 och 25 juni. Johannes Döparens dag flyttades av Svenska Kyrkan till söndagen efter midsommardagen 2003. I många nordeuropeiska länder firar man midsommar med brasor, enär helgen infaller i närheten av sommarsolståndet. I Norge och Danmark firar man dagen som Sankt Hans (ett äldre danskt namn på Johannes Döparen) och tänder Sankthans-bål, likt man gör i Sverige på Valborgsmässoafton.
   
  Midsommardans av Anders Zorn (1860-1920) finns i tre olika versioner och ovanstående är en detalj av tavlan, som är en olja på duk, från år 1897 och finns att se på Nationalmuseum i Stockholm. Foto: Nationalmuseum.
   
  TV-serien om ”Zorn” finns att beskåda på SVT:s ”Öppet arkiv”. Av och med Gunnar Hellström i rollen som Anders Zorn, Liv Ullman som fru Emma Zorn och Stig Grybe som vännen Albert Engström.
   
  Frisells gånglåt av Anders Frisell (1870-1944) prisades av den store Zorn.
  Gärdebylåten är en av Sveriges mest kända folkmusiklåtar, som dessutom ofta spelas vid midsommarfirandet.
   
  Så avslutningsvis har vi det där med de besynnerliga ”Små grodorna”:
  En engelsk nidvisa har i dag en inte helt obetydlig roll i det svenska kulturarvet! Melodin kan spåras till en militärmarsch från den franska revolutionen. Originalet: ”La Chanson de l’Oignon” (”Löksången”) kom via Storbritannien till Sverige. En pejorativ benämning som engelsmännen använder om fransmännen är ”groda” och på den vägen är det att ”Små grodorna” i dag är barnens favorit kring midsommarstången…
   
   

  Lägg till kommentar

  Free Joomla! templates by AgeThemes