En miniatyr från Veteranträffen 2023.

  Peter Fredriksson bjuder på en trevlig liten miniatyr från årets upplaga av Veteranträffen.
   
  Hans-Erik Olofsson (1854 S), SA Mark – Peter Fredriksson (1792 E), Tanums SS, 0-1. Foto: Holger Blauhut, vid ett tidigare fototillfälle.
   
   
   
   
  För mer information om VSF:s Veteranträff 2023:

  Kommentarer   

  #1 Peter Fredriksson 2023-10-15 17:50
  Här spelade jag med ett något tveksamt drag (9... Db4) då det lägger ut en fälla som vit lätt kan ramla i om denne inte känner till draget. Både 10. Tb1 och 10. 0-0-0 (för att försvara bonden på b2) får som svar 10... Sxe4 med klar fördel för svart. En fälla för främst blixt eller snabbschack. Vits bästa drag är 10.0-0 och svart kan inte ta bonden. Efter t.ex. 10... Lg4 står vit något bättre.

  Vit får viss kompensation för bönderna (snabb utveckling) och när vit spelade 18. Dh5 ser det kämpigt ut för svart (även om datorn säger att det är helt lugnt och -4,7).
  Även min motståndare såg nu mycket piggare ut än när han gick i fällan några drag tidigare.

  Här är jag mycket nöjd med att jag, i en lurig ställning, istället för att leta bra drag funderade över vad jag behövde åtgärda för att bromsa vits begynnande attack.

  Kom då fram till att det mest otrevliga vore om Tb3 kunde föras över till g3 eller h3 efter att löpare på e3 flyttats till t.ex. h6. När jag därmed förstod att jag borde utmana Tb3 genom att spela Tb8 fick jag även se att jag efter vits närliggande 19.Txf5 kunde spela det läckra 19... Tb5! som direkt tar död på vits förhoppningar. Inget av vits torn kan slå på b5 eftersom De1 avgör direkt (antingen med pjäsvinst eller matt i ett drag).

  Tankesättet kalls tydligen "Reciprocal Thinking" och tas upp i boken "Imagination in chess" av Paata Gaprindashvili. en bok som IM John Bartholomew tipsat om på Youtube. Har skaffat mig boken men inte hunnit gå igenom den än, även om jag snabbade upp konceptet tack vare JBs video.

  Lägg till kommentar

  Free Joomla! templates by AgeThemes