Ben Samuel och Peter F har deltagit i Karlstad Open 2023.

    Karlstad Open spelades som brukligt i mellandagarna mellan jul och nyår, den 27-30 december på Elite Stadshotell mitt i Karlstad. I årets upplaga av turneringen representerades Tanums Schacksällskap av Ben Samuel Groth Skaar och Peter Fredriksson. Tävlingen genomfördes som en 8 ronder FIDE-Schweizer. Betänketiden rond 1-2: 15 minuter per spelare och parti + 5 sekunders inkrement per drag. Rond 3-8: 90 minuter per spelare och parti + 30 sekunders inkrement per drag. Årets arrangemang lockade hela 107 hugade deltagare, vilket var en ca 50 procentig ökning av deltagarantalet från året dess för innan! Poängberäkningen i Karlstad Open är något annorlunda en den generella, då man här vill uppmuntra spelarna för att gå för vinst istället för alla dessa slentrianmässiga remier, en vinst ger tre poäng, medan en remi ger en poäng. Dock bör det tillägas att ”fotbollens” räknesystem inte fullt ut egentligen är applicerbart på schack, då det som bekant ofta uppkommer ställningar som man helt enkelt inte rår för att de ebbar ut med remi. Ja, ett är säkert, diskussionen kring schackets poängberäkningssystem lär fortgå länge än…
     
    Ben Samuel Groth Skaar, Tanums Schacksällskap, blev 25:a i Karlstad Open. Ben Samuel som förövrigt spelade remi mot Christoper Krantz (2257) Eksjö SK, som blev 2:a i årets upplaga av turneringen! Foto: Holger Blauhut, vid ett tidigare fototillfälle.
     
    Bengt Samzelius, Tanums SS – Peter Fredriksson, Tanums SS. Peter vann ett ratingpris och blev 35:a i Karlstad Open. Foto: Christian Carlsson, vid ett tidigare fototillfälle.
     
    Karlstad Open 2023:

    Plac:

    Titel:

    Namn:

     Klubb:

    Rating S:

    Rating E:

    Poäng:

    1

    IM

    Ludvig Carlsson

     Västerås SK

    2291

    2359

    20

    2

     

    Christoper Krantz

     Eksjö SK

    2215

    2257

    19

    3

    IM

    Jung Min Seo

     SK Rockaden, Sthlm

    2449

    2493

    18

    25

     

    Ben Samuel Groth Skaar

     Tanums SS

    2074

    1916

    14

    35

     

    Peter Fredriksson

     Tanums SS

    1808

    1789

    13

    Av totalt 107 deltagare.
     
    Toppbordens partier kan spelas igenom på följande länk: Lichess – Karlstad Open 2023. Här nedan följer ett par av Ben Samuels partier i urval:
     
    Här nedan följer två av Peter Fredrikssons partier:
     
     
     
     
     
    Som allom bekant sägs det ju att ”Sola” alltid skiner i Karlstad, men det samma kan dock inte sägas om Karlstad Opens resultatraportering som troligen är en av landets trögaste… I synnerhet med taget i beaktande turneringens relativa status och med anor från 1979. Ja, här har tävlingsorganisationen något att ta tag i till nästa upplaga! Men låt oss inte avsluta i ”moln”, nej jag menar förstås i moll på grund av detta. ”Sola i Karlsta'” med Värmlänningarna eller varför inte med Värmlands stolthet: Sven-Ingvars – ”Sommar och sol”, gör att man snart är på gott humör igen!
     
     
    För mer information om Karlstad Open 2023:

    Kommentarer   

    #5 Christian C 2024-01-04 19:38
    Får sälla mig till de övriga: Det är både bra och intressanta partier och undertecknad finner det också underhållande och skoj att kunna ta del av Fredrikssons kommentarer samtidigt som man spelar igenom dem. Tack Peter!

    Allt gott med bästa hälsningar
    Christian
    #4 Peter Fredriksson 2024-01-02 23:09
    Tack alla! Tycker det är både kul och lärorikt att analysera sina och andras partier och hoppas få anledning att få återkomma med något bra, intressant eller vackert parti även under 2024 och slippa ytterligare bortspelade klara poäng (var för mycket sådant 2023). Mina svagheter är idag desamma som de var för 20 eller 40 år sedan. En riktigt bra ställning är inte vunnen utan det behövs ofta hårt jobb för att ro hem partiet. Samt tålamod, tålamod och tålamod. Får se om jag lyckas hålla detta nyårslöfte. :-)
    #3 george ang 2024-01-02 19:43
    Mycket lärorika partier av Peter F. och Ben Samuel, oberoende av vinst eller förlust. Grattis med resultaten, Peter och Ben Samuel.
    #2 Ulf Palm 2024-01-02 18:36
    Snygga partier och imponerande överkörning i parti nummer två. Att det inte alltid är antalet pjäser i närheten av kungen som avgör styrkan i försvaret var ju här väldigt tydligt. Frustrerande för vit då motspelet var mindre än obefintligt.
    Starkt att komma tillbaks efter förlusten mot Elias Hestvik. Efter att ha sett utspelningen under de första 20 dragen så fanns det inte på kartan att du skulle kunna förlora.
    #1 Mats Karlsson 2024-01-01 18:38
    Oj vilka partier! För mig obegripligt att kunna navigera runt i denna djungel av möjligheter.

    Lägg till kommentar

    Free Joomla! templates by AgeThemes