Anna har varit i farten! – TSS önskar Glad Midsommar!

  En mycket intensiv schackvecka för Anna Blauhut tog sin början fredagen den 17 juni när det bar iväg på Västergötlands Schackförbunds (VSF:s) schackläger mellan den 17-19 juni på Jula Konsthotell i Skara. På programmet stod bland annat schackträning med den svenske mästaren från år 2009 och 2010, GM Emanuel Berg, samt diverse andra aktiviteter och på söndagen anslöt dessutom IM Hampus Sörensen till schacklägret. Totalt deltog det 22 juniorer varav 17 stycken från Västergötlands Schackförbund, samt fem från andra distrikt och då främst huvudsakligen från Göteborg distriktet.
   
  Fredrik Kjellqvist, Västergötlands Schackförbunds ordförande och Skara Schacksällskap möter Tanums Schacksällskaps Anna Blauhut. Foto: Holger Blauhut.
   
  GM Emanuel Berg håller föredrag. Foto: Fredrik Kjellqvist.
   
  De församlade följer andäktigt Emanuels föreläsning. Foto: Fredrik Kjellqvist.
   
  Teori blandades med praktik. Foto: Fredrik Kjellqvist.
   
  En av flera andra aktiviteter till schackspelandet var till exempel kubb. Foto: Fredrik Kjellqvist.
   
  GM Emanuel Berg tittar till sina unga adepter. Foto: Fredrik Kjellqvist.
   
  Från ett schackläger till ett annat!
  På söndagen bar det sedan av till Porsgrunn (beläget ca 16 mil sydväst om Oslo), då nästa schackläger stod för dörren för Anna, mellan den 19-22 juni! Förutom Anna deltog också Vetle Bjørge Strand och Ben Samuel Groth Skaar på ungdomslägret i Porsgrunn. Bland de medverkande kan vi notera oss namn som GM Aryan Tari, GM Kjetil A. Lie, tyvärr fick den kände schackprofilen IA Hans Olav Lahlum lämna återbud, men de fann en lämplig ersättare i världsmästaren, Magnus Carlsen!
   
  Världsmästaren Magnus Carlsen är i aktion. Foto: Norges Sjakkförbund.
   
  Juniorvärldsmästaren år 2018, GM Aryan Tari spelar simultanschack. Foto: Norges Sjakkförbund.
   
  Magnus övervakar spelet. Foto: Norges Sjakkförbund.
   
  Anna skördade framgångar i blixtturneringen som spelades i samband med schacklägret. Då hon placerade sig före både Ben Samuel och Vetle och vann till exempel mot Peder Marcus Aamodt med 2055 i standard-Elo och 1761 i blixtrating! Anna blev bästa spelare med under 1600 i rating och vann därför 800 kr! Tyvärr gjorde en teknikalitet att turneringen inte kunde registreras till FIDE, då man glömt att föranmäla tävlingen…
   
  För mer information om VSF:s schackläger 2022:
   
   
  Tanums Schacksällskap önskar alla och en var en riktigt Glad Midsommar/Sankt Hans!
   
  Midsommardans av Anders Zorn (1860-1920) finns i tre olika versioner och ovanstående är en detalj av tavlan, som är en olja på duk, från år 1897 och finns att se på Nationalmuseum i Stockholm. Foto: Nationalmuseum.
   
  TV-serien om ”Zorn” finns att beskåda på SVT:s ”Öppet arkiv”. Av och med Gunnar Hellström i rollen som Anders Zorn, Liv Ullman som fru Emma Zorn och Stig Grybe som vännen Albert Engström.
   
  Frisells gånglåt av Anders Frisell (1870-1944), prisades av den store Zorn.
  Gärdebylåten är en av Sveriges mest kända folkmusiklåtar, som dessutom ofta spelas vid midsommarfirandet.
   
  Tanums Schacksällskap önskar medlemmar och läsekrets en riktigt trevlig midsommar!
   
  Ja, så var det då åter dags att fira midsommar, vår viktigaste högtid vid sidan av julen och som för många människor markerar början på en period av ledighet. Historiskt sett går både midsommar och midsommarstången tillbaka på ett firande i norra Europa av vårens spirande växtlighet. I bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret, medan själva midsommarnatten ansågs vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen. Midsommardagens ursprungliga funktion som kyrkohögtid är numera nästan obefintlig. Midsommarafton firades tidigare den 23 juni, dagen före midsommardagen som sammanföll med Johannes Döparens dag. I Lukasevangeliet omnämns att Johannes föddes ca sex månader före Jesus, varför Johannes Döparens festdag sattes till 24 juni, sex månader före jul. Johannes Döparen är ett av få helgon där man firar födelsedagen snarare än dödsdagen. I Sverige är midsommardagen sedan år 1953 en rörlig helgdag och infaller på lördagen mellan 20 och 26 juni. Midsommarafton infaller därför alltid dagen före, på en fredag som inträffar på någon av dagarna mellan 19 och 25 juni. Johannes Döparens dag flyttades av Svenska Kyrkan till söndagen efter midsommardagen 2003. I många nordeuropeiska länder firar man midsommar med brasor, enär helgen infaller i närheten av sommarsolståndet. I Norge och Danmark firar man dagen som Sankt Hans (ett äldre danskt namn på Johannes Döparen) och tänder Sankthans-bål, likt man gör i Sverige på Valborgsmässoafton.
   
  Så avslutningsvis har vi det där med de besynnerliga ”Små grodorna”:
  En engelsk nidvisa har i dag en inte helt obetydlig roll i det svenska kulturarvet! Melodin kan spåras till en militärmarsch från den franska revolutionen. Originalet: ”La Chanson de l’Oignon” (”Löksången”) kom via Storbritannien till Sverige. En pejorativ benämning som engelsmännen använder om fransmännen är ”groda” och på den vägen är det att ”Små grodorna” i dag är barnens favorit kring midsommarstången…

  Kommentarer   

  #1 Holger B 2022-06-24 05:49
  Angående sjakksamling i Norge: hans Olav Lahlum kunne ikke komme men arrangøren fant en grei vikar - det var Magnus Carlsen som stakk innom.

  Lägg till kommentar

  Free Joomla! templates by AgeThemes