Tanumskolan intensifierar arbetet med skolschacket! SSF:s & VSF:s instruktör besökte skolan i dagarna två!

    Tanumskolans Christer Andersson och Sveriges Schackförbunds tävlingsassistent Josef Håkanson, som tillika är Västergötlands Schackförbunds schackinstruktör ”håller hov” inför de församlade ungdomarna. Foto: George Ang.
     
    Tanumskolan har på kort tid bildat hela tre nya skolschacksklubbar och till detta också nu en skolidrottsförening där schacket kommer att bli en naturligt integrerad del av dess verksamhet! Då tanken är att ge eleverna bästa möjliga förutsättningar att få ägna sig åt sådant de gillar och kan samlas kring, säger Tanumskolans Christer Andersson. Det är ur det perspektivet som vi skall se att Tanumskolan fick besök av Falköpings Schacksällskaps Josef Håkanson. Då Josef är Sveriges Schackförbunds tävlingsassistent och dessutom då i synnerhet Västergötlands Schackförbunds schackinstruktör.
     
    Tanums Schacksällskaps Bengt Samzelius instruerar schackeleverna. Foto: George Ang.
     
    Sveriges främste schackspelare genom historien, GM Ulf Andersson här i samspråk med Tanums Schacksällskaps ungdomsledare George Ang i samband med snabbschacks-DM i Skara. Foto: Christian Carlsson.
     
    Skriftställaren rekapitulerar och tar till orda:
    George och Bengt har engagerat sig stort i skolans schacksatsning. Deras idoga arbete och fina inställning till skolschacket har resulterat i att skolan har bildat tre nya skolschacksklubbar (en för årskurs 5, en för årskurs 6 och nu senast också en för årskurs 9) som alla kommer att delta i Sveriges Schackförbunds ungdomstävling Yes2Chess.
     
    Å genom arbetet i skolschacksklubbarna kan vi som förening förhoppningsvis också fånga upp de juniorer som vill fördjupa sig mer i vårt sällsamma spel. George och Bengts engagemang främjar barn och ungdomars fostran till gott kamratskap och respekt för våras allas olikheter. Det är därtill imponerande så fort man kan känna samhörighet med varandra med lite hjälp och vägledning av duktiga ungdomsledare, då man fostras till att träna upp den sociala kompetensen. Ja, här vid schackbrädet suddas eventuella åldersskillnader, språkbarriärer, den sociala bakgrunden och etniciteten bort och alla blir en del av en gemenskap som schackspelare. Därtill utvecklas det kreativa tänkandet och inte sällan använder många skolor runt om i världen schack som ett hjälpmedel i matematikundervisningen. Man skall inte heller underskatta vikten av att i dagens allt mer stressade samhälle kunna ta hjälp av de 32 pjäserna i fostran av barn och ungdomar i den för många svåra konsten att ”bara” kunna sitta tyst och stilla under längre perioder för att då helt fokusera på de 64 rutorna.
     
    Ett stort tack till Christer, George, Bengt, Josef och Västergötlands Schackförbund å inte minst naturligtvis till Tanumskolan för deras idoga arbete med att sprida schackets underbara magi!
    Tanums Schacksällskap genom
    Christian Carlsson, sekreterare.
     
    Så slutligen några ord från Christer där han sätter fingret på George och Bengts idoga engagemang och arbete med skolschacket, som nu sträcker sig över flera år, men som tyvärr periodvis har fått stryka på foten på grund av pandemins framfart:
     
    ”Det är riktigt roligt att få följa hur elever får till en glädje och trivsel runt schackspelandet. Allt är en ledarfråga i grunden, vilket ni, Bengt och George, i högsta grad bekräftar här. Ni klarar hålla en balans av seriösa ambitioner och följa med i ungdomarnas uppfattningar där de befinner sig.
    Extra kul är att flera av de ursprungliga deltagarna kliver fram och tar både ansvar och initiativ. Det blir roligt att få följa med i den utvecklingen.”
    Christer Andersson, Tanumskolan.
     
    Tanums Schacksällskaps senaste tillskott, Alve Håkansson gör tummen upp! Foto: George Ang.
     
    Mer information:
    Sveriges Schackförbunds hemsida uppmärksammar att: Schacket växer i Tanumshede.
     
    För mer information om Sveriges Schackförbunds projekt – Schack i skolan:
    Schack i skolan erbjuder lärare och fritidspersonal ett pedagogiskt verktyg som utvecklar barn både socialt och intellektuellt.
    • Schack är spelet där ALLA kan delta.
    • Det tränar koncentrationsförmågan och är en spännande ingång i matematiken.
    • Enkelt att organisera i klassrummet.
    • Är i nästan alla fall helt GRATIS.
    • Schack i skolan stöds av ledande forskare (läs mer här).
     
    Projektet består av fyra huvuddelar:
    • Schackfyran – Schackfyran är schacktävlingen där alla i klassen ingår i laget. Därför är det viktigare att många deltar än att några få är duktiga på schack och Schackfyran är lika mycket ett socialt projekt som en tävling.
    • Yes2Chess– är schacktävlingen som spelas online för lågstadiet, femmor och sexor, eller högstadiet, där första priset är 20.000 kr!
    • Skolklubbar – Sveriges Schackförbunds stora skolklubbsprojekt går ut på att pedagoger får schackmaterial och hjälp med att bedriva schackundervisning på ett enkelt och roligt sätt. Motprestationen är bara att man bildar en schackklubb på skolan!
    • Skoltävlingar – Traditionella schacktävlingar särskilt riktade till skolor: Skol-SM, Skol-SM för flickor och Skollags-SM.

    Kommentarer   

    #1 george ang 2022-11-08 22:47
    Tack för rapportagen, Christian:)...., mvh George

    Lägg till kommentar

    Free Joomla! templates by AgeThemes