Tanum besegrade Götaverken-Lundby SK!

    En översiktsbild över Götaverken-Lundby SK:s trevliga och ändamålsenliga spellokal. Foto: Holger Blauhut.
     
    Söndagen, den 19 mars bar det av till Götaverken-Lundbys trevliga lokaliteter när Tanums Schacksällskap avslutade den Allsvenska säsongen med den fjärde raka seriesegern! Där Götaverken-Lundbys Schackklubb tämligen ”enkelt” kunde avfärdas med 5½-2½. Götaverken-Lundby som till trots en hygglig spelartrupp har underpresterat hela säsongen. Ett tufft slag för Hisingsalliansen var naturligtvis att de olyckligt till den här säsongen tappade hela tre toppspelare till den nybildade klubben Thunder Chess, där samtliga tre dessutom hade en rating på över 2100, men likväl borde Götaverken-Lundby rimligen presterat långt mycket bättre än vad som blev fallet. Dagens största glädjeämnen finner man bland de fyra fullpoängarna, som togs av: CM Holger Blauhut, Ulf Haglund, Peter Fredriksson, samt Christian Carlsson.
     
    Bord 1: CM Holger Blauhut (2120), Tanums SS – Anders Sjölander (1930), Götaverken-Lundby SK, 1-0. Foto: Rolf Livendahl, från Fredriksstad Schakselskaps Vårlyn 2023.
     
    CM Holger Blauhut såg ganska så länge ut att vara inbegripen i en relativt jämn historia, men när Anders Sjölander så slutligen bestämde sig för att öppna upp ställningen i drag 26 med c5 kom problemen, ”som ett brev på Posten”. Ja, det vill säga naturligtvis innan samgåendet med Post Danmark och det nybildade undermåliga och skraltiga skapelsen: Postnord… Svarts ”desperado” schack undergrävde succesivt den egna ställningen och lika plötsligt uppstod det en underbart vacker och effektiv symmetri, där Holgers nätta, små och sköna drag, behagfullt fullkomligt utmanövrerade Sjölanders trista position, sanna mina ord!
     
     
     
    Bord 2: Juan Carlos Muñoz (1842), Tanums SS – Stig Andersson (1815), Götaverken-Lundby SK, ½-½. Foto: Holger Blauhut.
     
    Juan Carlos var inblandad i en osedvanligt bister och tillknäppt affär och det mest intressanta i det här sammanhanget var att Stig Andersson ivrigt försökte att kvitta sig med kvinnfolket, men emellertid vid helt fel tidpunkt. Vid rätt spel hade Andersson kunnat koppla ett visst grepp, men när väl sedan dambytet genomfördes innebar det att vit också tappade bort det begynnande initiativet och ställningen kom att snabbt förflackas.
     
     
     
    Bord 3: Peter Eskola (1792), Tanums SS – Lars Persson (1810), Götaverken-Lundby SK, 0-1. Foto: Holger Blauhut.
     
    Peter Eskola kom att ställas mot en gammal klubbkamrat från sin tid i Uddevalla Schacksällskap i form av Lars Persson. Tyvärr fick Eskola inte till samma vackra och effektiva schvung i sitt spel som i tidigare matcher under säsongen. Nej, Eskola kom istället tyvärr att komma något snett in i matchen mot sin tidigare gamle lagkamrat. Persson som förövrigt numera är lagkapten för Götaverken-Lundby SK. Lars har i sin tur haft en osedvanligt motig säsong ända fram till mötet med Peter. Då det endast hade blivit två remier på de fem tidigare matcherna dess för innan.
     
    Från vänster. Bord 4: Harry Andersen (1790), Tanums SS – Robert Wiklund (1778), Götaverken-Lundby SK, ½-½. Bord 5: Ulf Haglund (1642), Tanums SS – Åke Liljegren (1743), Götaverken-Lundby SK, 1-0. Bord 6: Peter Fredriksson (0), Tanums SS – Sture Hellberg (1704), Götaverken-Lundby SK, 1-0. Foto: Holger Blauhut.
     
    En kungsgambit effektuerades:
    Harry ledde förvisso tidigt med två bönder, men Robert Wiklund gav medvetet upp dem båda i en kungsgambit och fick i utbyte till ett relativt gott spel gentemot de uppgivna agronomerna. Slutställningen kom att bli ganska så lustig genom en trefaldig ställningsupprepning, där Andersen inte kunde lägga rabarber på ett gratis torn, som envist schackade Harrys kung. Ett torn som märkvärdigt nog erbjöds Harry gång på gång, då nu Wiklund i det samma hade givets möjlighet till att promovera en bonde till en ny fager dam, så det slutade med att fredspipan fick tillgripas. Allt medan den norska kronkursens fluktuation diskuterads, då Götaverken-Lundby spelaren hade med sig en kappsäck med norskt ”guld”. Ja, en högst märkvärdig och ensidig diskussion följde, som inte uppskattades av övriga, som ännu kämpade tappert vidare…
     
    Ulf Haglund som har haft en tyngre säsong än vanligt med endast blott två remier på fem partier fick omsider fin utdelning! Till på köpet blev det ett riktigt skönt spel för Ulf mot Åke Liljegren, när säsongens första seger kunde bärgas med stil! Härjämte var det mer eller mindre en klar ställningsfördel partiet igenom. Haglund som regelbundet brukar praktisera Evansgambiten gick in i gamla kända jaktmarker, medan Liljegren uppenbarligen flackade omkring utan varken karta eller kompass. För när svart väljer att flytta runt en och samma löpare vid hela åtta tillfällen [3. Lc5 4. Lxb4 5. Le7 7. Lf6 8. Le7 13. Ld8 19. Le7 25. Lxf6] på sammantaget 25 drag eller med andra ord 32 procent av dragen. Innan Åke slutligen valde att byta bort svartfältslöparen. Nej, ett sådant förfarande leder högst sannolikt obönhörligen till svårigheter att kunna freda sin allt mer prekära belägenhet.
     
     
     
    Peter Fredriksson kom att tidigt hamna i förarsätet även om det trots det förblev en jämn historia och i ärlighetens namn var det något av en ”bedrift” att lyckas med att sjabbla bort den här helt döda remin av Sture Hellberg… En mer bonde är inte alls på något vis tillräckligt, när det kommer till ett slutspel med olikfärgade löpare. Vilket förvisso åter bevisar tesen om att man inte skall kasta in handduken, utan att ha försökt bearbeta och ”hjälpa” sin motståndare att gå ”vilse” och tappa kontrollen. Vi kan istället här välja att lyfta fram att det var bra gjort av Fredriksson att fortsätta helkroppsmassagen, för man vet aldrig, ett litet snedsteg kan komma så lätt med tidens tand.
     
     
     
    Bord 7: Christian Carlsson (1499), Tanums SS – Curt Marcusson (1616), Götaverken-Lundby SK, 1-0. Bord 8: Mats Karlsson (1519), Tanums SS – Per Karlsson (1638), Götaverken-Lundby SK, 1-0. Foto: Holger Blauhut.
     
    Skriftställarens fick till ett långt mycket skönare parti än vid den föregående bataljen och stod i varierande grad fördelaktig. Då Curt Marcusson kom att få det ordentligt trång och därmed också svårt att få fart på sina pjäser. Med tiden kom det att bli en relativt behaglig resa även om nu avslutningen kunde ha varit av ett ännu bättre märke, då Marcusson tilläts att få till en form av motspel.
     
     
     
    Lustigheter och två sköna pärlor från efteranalysen:
    Marcusson: ”Så där kan du inte spela för då tar jag din dam.”
    Varpå skriftställaren replikerade: ”Javisst, men då mattar jag dig, för det är nämligen forcerad matt i fyra drag, så det gör inte så mycket.” Detta då nu svarts kungsställning var såpas utsatt att jag kunde tillåta mig att ge upp damen och kunde sätta matt med två löpare och ett torn. I samma veva anlände Götaverken-Lundbys Stig Andersson, som gav sig till att försöka rädda upp svarts svåra belägenhet, men det bar sig inte bättre än att svart först blev av med damen och dessutom också mattad i en osedvanligt vacker kombination på en och samma gång... Ja, skribenten gläds åt det faktum att kreativiteten och effektiviteten faktiskt blev ett par snäpp bättre i efteranalysen, då nu avslutningen av partiet kunde ha varit av en mer klinisk natur.
     
    Mats var inbegripen i ett långt, intressant, spännande och extremt svängigt parti. Där vinstmöjligheterna tillsynes pendlade fram och tillbaka mest hela tiden! Ja, partiet kunde med enkelhet fått alla tre möjliga slutresultaten.
     
     
     
    Rond 7)
    Götaverken-Lundby SK – Tanums SS, 2½-5½.
    1. Anders Sjölander, 1930 – CM Holger Blauhut, 2120, 0-1.
    2. Stig Andersson, 1815– Juan Carlos Muñoz, 1842, ½-½.
    3. Lars Persson, 1810 – Peter Eskola, 1792, 1-0.
    4. Robert Wiklund, 1778 – Harry Andersen, 1790, ½-½.
    5. Åke Liljegren, 1743 – Ulf Haglund, 1642, 0-1.
    6. Sture Hellberg, 1704 – Peter Fredriksson, 0, 0-1.
    7. Curt Marcusson, 1616 – Christian Carlsson, 1499, 0-1.
    8. Per Karlsson, 1638 – Mats Karlsson, 1519, ½-½.
     
    Här nedan följer Allsvenska seriens division II, grupp 5:s sluttabell, vi kan notera oss att seriefavoriten Alingsås SS motsvarade alla förväntningarna, enär de förra säsongen kom från Sveriges finrum i form landets högsta serie, vilket namnet också antyder: Elitserien 2021/22 och skall nu alltså åter försöka klättringen uppåt i seriepyramiden. Vi kan vidare konstatera att det var rejält tätt bakom favoriten och med en något bättre å mer lyckosam start på nästa säsong skall det finnas hopp och tro på att vi skall kunna vara med och hugga om pallplatserna även nästa säsong. Götaverken-Lundby SK är säsongens stora negativa överraskning, då de hade en av seriens bättre och mest rutinerade spelartrupper, men detta till trots slutade de absolut jumbo utan en endaste matchpoäng! Vi får hoppas att de anrika Hisingsklubbarna Götaverken SK & Lundby SS snart åter kan returnera till en division som de absolut bör och skall kunna vara en del av.
     
    Den Allsvenska seriens division II, grupp 5 säsongen 2022/23:

    Plac:

    Klubb:

    SP:

    ..+..

    ..=..

    ..-..

    PP:

    MP:

    1

    Alingsås SS

    7

    5

    1

    1

    33,0

    11

    2

    SS Manhem III

    7

    5

    0

    2

    31,0

    10

    3

    Östra Skaraborgsalliansen

    7

    4

    1

    2

    32,0

    9

    4

    Tanums SS

    7

    4

    1

    2

    30,0

    9

    5

    SS Manhem IV

    7

    3

    2

    2

    29,0

    8

    6

    Mölndals SK

    7

    3

    0

    4

    29,0

    6

    7

    IFK Hindås

    7

    1

    1

    5

    22,0

    3

    8

    Götaverken-Lundby SK

    7

    0

    0

    7

    18,0

    0

     
    När krutröken skingrats och det har blivit tid för att sammanfatta det Allsvenska äventyret säsongen 2022/23 kan vi konstatera att Tanums Schacksällskap har stått för en helt klart godkänd insatts efter förra säsongens serieseger av Allsvenska seriens division III. Det skall vidare omnämnas att detta var sällskapets första premiärsäsong i Allsvenska division II någonsin! Det huvudsakliga målet innan säsongen var att i förstahand försöka förnya kontraktet och förhoppningsvis också kunna vara med och kämpa om en placering på den övre halvan av tabellen och båda de två uttalade målen uppfylldes med bravur! Då vi endast är distanserade av seriesegrarna med i sammanhanget ynkliga två matchpoäng och tre bordspoäng…
     
    Under avdelningen kuriosa kan vi vidare här omnämna att vi förra säsongen hade en genomsnittsrating på 1695, medan vi den här säsongen hade ett snitt på 1690. Detta skall sättas in i det sammanhanget att förra säsongens genomsnittsrating för våra motståndare var det något modesta 1545 medan den nuvarande säsongens genomsnitt var på en helt annan nivå med 1764! Sett ur det perspektivet kan vi absolut vara nöjda och om vi hade begåvats med endast något mer flax hade vi obetingat också varit uppe på den övre halvan på prispodiet!
     
    Lagledaren vill här också ta tillfället i akt och passa på att tacka samtliga spelare för sitt engagemang, deltagande och för sina goda insatser!!
     
    Tanums poängplockarliga i den Allsvenska serien säsongen 2022/23:

    Plac:

    Namn:

    Matcher:

    ..+..

     ..=..

     ..-..

     Poäng:

    Bordsplacering:

    1

    Christian Carlsson (C)

    7

    4

     2

     1

    5,0

    6,85

    2

    Peter Eskola

    7

    4

     0

     3

    4,0

    2,71

    3

    Peter Fredriksson

    4

    4

     0

     0

    4,0

    5,75

    4

    Juan Carlos Muñoz

    6

    2

     2

     2

    3,0

    2,00

    5

    CM Holger Blauhut

    5

    2

     1

     2

    2,5

    1,00

    6

    George Ang

    6

    2

     1

     3

    2,5

    7,00

    7

    Ulf Haglund

    6

    1

     2

     3

    2,0

    4,50

    8

    Harry Andersen

    3

    1

     1

     1

    1,5

    3,33

    9

    Jarl Edgren

    5

    1

     1

     3

    1,5

    4,80

    10

    Lars Erik Eriksen

    1

    1

     0

     0

    1,0

    2,00

    11

    Anna Blauhut

    1

    1

     0

     0

    1,0

    7,00

    12

    Mats Karlsson

    2

    0

     2

     0

    1,0

    7,00

    13

    Ulf Andersson

    2

    1

     0

     1

    1,0

    8,00

    14

    Ben Samuel Groth Skaar

    1

    0

     0

     1

    0,0

    3,00

     

     

    56

    24

     12

     20

    30,0

     

     
    Peter Fredriksson. Foto: Holger Blauhut.
     
    Vi kan bland annat notera oss att Peter Fredriksson stod för en synnerligen god prestation när han lagom till vårsäsongen anslöt sig till sällskapet och allt sedan dess har Fredriksson idel raka triumfer med fyra av fyra möjliga poäng i den Allsvenska serien (samt där till också två av två möjliga i VSF:s Distriktsserie)! Hatten av för en strong insatts för här skall vi ta i beaktande ett speluppehåll på ”omtrent” (på rikssvenska: omkring) 16 år!!
     
    Anna Blauhut. Foto: Christian Carlsson.
     
    Där till kan vi vidare konstatera att Anna Blauhut har gjort en bejublad Allsvensk seriedebut där hon effektivt avfärdade Östra Skaraborgsalliansens Patrik Jämtbo och då skall vi betänka att det var en ratingskillnad på hela 400 Elo-poäng!
     
    Mats Karlsson. Foto: Holger Blauhut.
     
    Till ovannämnda prestationer kan vi också tillägga Mats Karlssons finfina återkomst till västkusten, med två goda remier och som med en aningens gnutta lite mer flyt också mycket väl skulle ha kunnat arta sig till att ha blivit mer än så.
     
    Låt oss som det sig bör avsluta med ett par kortare avstickare:
    Sveriges bronstränare Tommy Svensson här flankerad av Martin Dahlin och Kenneth Andersson vid fotbolls-VM 1994. Svensson har bland annat vunnit SM-guld med Östers IF och vann Guldbollen 1969, men vi känner honom sannolikt bäst från den heta och magiska fotbollssommaren, där han ledde det svenska landslaget till en bronsmedalj. Foto: Bildbyrån/24.
     
    Nu när nästa säsongs division II spel ligger för våra fötter och det stundar nya utmaningar är det likt fotbollslandslagets förbundskapten (1991-1997), Tommy Svensson (f. 1945) dags att åter igen citera svensk fotbolls mest kända dikt:
     
    Den mätta dagen, den är aldrig störst.
    Den bästa dagen är en dag av törst.
     
    Nog finns det mål och mening i vår färd -
    men det är vägen, som är mödan värd.
     
    Det bästa målet är en nattlång rast,
    där elden tänds och brödet bryts i hast.
     
    På ställen, där man sover blott en gång,
    blir sömnen trygg och drömmen full av sång.
     
    Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
    Oändligt är vårt stora äventyr.
    Ur samlingen ”Härdarna” (1927) av: Karin Boye (1900-40).
     
    Roms legioner på sin väg mot Kartago. Känner läsekretsen förresten till det gamla romerska brädspelet Ludus latrunculorum (som märk väl inte har något med ovanstående bild att göra)? Foto: Chess House. Författarens anmärkning: På föregående länk finns det förövrigt mycket smått och gott för den schackintresserade.
     
    Ord och inga visor: Nu när skriftställaren ändå har ordet skall jag ta tillfället i akt här på sluttampen att sälla mig till Björn Ranelids (f. 1949) upprop. Då skriftställaren likt Cato den äldre (234-149 f.Kr.) har något att proklamera som emellertid ligger ”något” bortom schackets fagra nejder, som nu är högaktuellt. Låt oss dock först sticka emellan med ett kort historiskt utvik, för annars bär texten inte prägel av författarens signum. Marcus Porcius Cato skall på äldre dagar alltid ha avslutat alla sina senatstal med orden: ”Ceterum/Praeterea censeo Carthaginem esse delendam.” (”För övrigt anser jag att Kartago bör förstöras.”) oavsett talets övriga innehåll. Kartago var nämligen vid den här tidpunkten Roms ständiga rival om herraväldet i västra Medelhavet.
    De eller dem, men aldrig dom! Det sistnämnda är både vämjeligt och vederstyggligt i det svenska skriftspråket och det är på köpet obegripligt hur man på senare tid har tappat bort den taktila språkkänslan för när vilket skall tillgripas. Något som sägs utgöra anledningen till att de språkliga barbarerna vill använda talspråkets dom i alla sammanhang. Vem kunde förövrigt ana att man tillslut skulle hamna på samma sida som den stridbare ”token” Björn Ranelid… Här finner man mer om Ranelids raseri: ”Skulle inte skriva dom för 10 miljoner – skattefritt.
    De eller dem, men aldrig dom!!
     
     
    För mer information om den Allsvenska serien 2022/23:

    Kommentarer   

    #10 Christian C 2023-04-09 02:01
    Artikeln: Tanum besegrade Götaverken-Lundby SK! Har nu uppdaterats med Mats Karlssons parti.

    Med bästa hälsningar
    Christian
    #9 Christian C 2023-03-31 14:11
    Tack George! :) Ja, Ulf är en fena på Evansgambiten, den skall man inte anta och ge sig in på om man nu inte vet vad man sysslar med…

    Allt gott med bästa hälsningar
    Christian
    #8 Christian C 2023-03-31 14:08
    Tack och tack Peter för dina kommentarer, de berikar vår hemsida och gör den mycket mer levande och intressant!

    Hör upp bästa läsekrets! Vässa nu gåsfjädern och interagera genom att skriva tillsammans med oss!! :)


    Allt gott med bästa hälsningar
    Christian

    Förövrigt anser jag:
    De eller dem, men ALDRIG dom…
    #7 george ang 2023-03-30 15:11
    Vad Peter Fredrikssons parti beträffar håller jag helt med Holger att till slut "vinner den starkare spelare".....men jag tycker att Peter har haft övertaget från och med drag 8. Sd2 - e5 !....grattis, Peter
    #6 george ang 2023-03-30 15:01
    Bra positionellt spel av Christian mot Curt Marcusson i engelsk öppning som Christian behärskar väl....:)....och jag anser att du hade överlägsen position efter drag 23. Le4......Mycket fint spelat av Christian, grattis
    #5 george ang 2023-03-30 14:50
    Först och främst gratulerar jag mina bästa lagkamrater med den gloriösa vinsten mot Götaverken-Lundby; jag är utomlands i Holland och njöt verkligen av era spel, bland annat var det kul att se hur Ulf Haglund lurade sin motståndare in i Evans gambit's fälla, en "hobby" av Ulf:)
    #4 Peter Fredriksson 2023-03-29 13:12
    Ser likheter i mitt och Christians parti där vi båda tillåts ta över centrum men där jag glömmer av regeln att behålla pjäserna vid terrängfördel. Underskattade styrkan hos mitt centrum och tyckte det såg bra ut att avveckla så at vit fick en dubbelbonde på b-linjen.

    Dock skall man, som någon klok sa, inte tänka så mycket på vilka pjäser som förvinner utan mer på vilka som blir kvar. Vits löpare blev mycket starkare än svarts dito och var dessutom olikfärgad vilket gör att en bonde mer eller mindre ofta har ringa eller ingen betydelse. Var mycket nära att bjuda remi men sedan slog det mig att "jag kan ju i alla fall inte förlora" så jag valde att "köra runt" en stund och skaffa en inte alls avgörande fribonde på f-linjen. Som Holger sa efter partiet "den bättre spelaren vinner mycket ofta en enkel ställning". :-)

    Christian gjorde däremot helt rätt och laddade batterierna bakom sin mur av centrumbönder och snart hade svart nästan sina pjäser i knät. Bra jobbat! :-)
    #3 Peter Fredriksson 2023-03-29 12:37
    Matigt och välskrivet som vanligt Christian och håller helt med om att "dom-reformen" är trams. Ännu ett exempel på att "låga förväntningar" bara ställer till det.

    Appropå Götaverkens / Lundbys katastrofresultat så tyckte jag att flera av spelarna var väldigt passiva. En indikator jag sett förr, och nu även hos G / Ls spelare, är när det slängs in ett omotiverat c3 (eller c6).
    Undantaget var min gamle kompanjon från USS Lars Persson som hittade ett härligt flyt i sitt parti.
    #2 Christian C 2023-03-29 11:47
    Delar helt din uppfattning Peter att g5 är fullständigt obegripligt?! Om svart istället för nämnda g5 i drag 15, väljer att spela kort rockad, så finns det trots den passiva ställningen fortfarande ett visst litet hopp. Även om nu datorn mycket hellre vill spela Sc8. Svart står hur som helst rejält passivt, men har emellertid fortfarande en extra bonde, som kompensation.

    Allt gott med bästa hälsningar
    Christian
    #1 Peter Fredriksson 2023-03-29 08:31
    Kul att se Ulfs "Evansgamit" på nära håll. Får erkänna att jag inte förstod mycket när svart spelade g5 varpå en yster dans med springarna på kungsflygeln inträdde. :-) När svart sedan trodde att kungen var bättre skyddad på damflygeln avgjord Ulf snabbt genom att snyggt utnyttja de öppna linjerna för torn och dam.

    Lägg till kommentar

    Free Joomla! templates by AgeThemes