Peter Fredriksson segrade i Tanums Schacksällskaps Påskturnering 2023!
Annandag påsk, den 10 april avgjordes Tanums Schacksällskaps Påskturnering i klubbens imposanta lokaler. Spelformen var fem ronder snabbschack med nordisk schweizerlottning med den stipulerade betänketiden: 15 minuter +5 sekunders inkrement per drag. Årets upplaga av arrangemanget lockade 15 hugade deltagare.
Tanums Schacksällskaps spektakulära och säregna klubblokal är inhyst i Företagsportens lokaliteter eller kort och gott Satelliten som den kallas i folkmun. Foto: Albin Olsson, Wikipedia.
Peter Fredriksson tittar till ungdomen: Här i form av Jacob Silfverberg Utgaard, som har tagit sällskapet med storm med sin otvungna och charmiga spelstil. Då skall vi betänka att Jacob där till endast har varit medlem i tre månader, ja det är nästan så att man får nypa sig i armen… Foto: Christian Carlsson.
Låt oss börja med att riva av en betraktelse och spaning innan vi tar i tu med själva turneringen: En ny generation unga schackspelare knackar på dörren och som till exempel i vårt fall kommer till klubben och börjar med att prestera meddetsamma, så som: Axel Haglund, Jacob Silfverberg Utgaard och Adrian Viklund. De har dessutom det gemensamma att de snabbt har utvecklat sin spelstyrka genom att spela och träna på nätets olika schacksajter. Ja, våra nya förmågor tar raskt och oblygt för sig direkt och vårt kära schackspel befinner otvivelaktigt i en omdanande brytningstid och vi är på god väg mot en ny era! Där man nu i dag kommer till klubben på en helt annan nivå än vad ”nybörjare” och ”husbehovsspelare” gjorde generellt förr om åren. Med andra ord går vi nya och spännande tider till mötes! Varmt välkomna till Tanums Schacksällskap!
Rond 1:
Mohammed Badawi, 1518 S – Peter Fredriksson, 1792 E, 0-1.
Jacob Silfverberg Utgaard, 0 S – Christian Carlsson, 1826 S, 0-1.
Mats Karlsson, 1463 S – Ahmed Badawi, 1327 S, 0-1.
Ulf Andersson, 1451 L – Ulf Haglund, 1548 S, 0-1.
Axel Haglund, 0 S – Jarl Edgren, 1713 S, 0-1.
Bengt Samzelius, 1250 S – Hellmut Klevenow, 1712 S, 0-1.
Adrian Viklund, 0 S – Ulla Klevenow, 1535 E, 0-1.
Gösta Karlsson, 0 S – Frirond, 1-0.
Andra ronden: Axel Haglund (0 S) – Jacob Silfverberg Utgaard (0 S), 0-1. Foto: Christian Carlsson.
I en tillsynes relativt jämn historia avgjorde emellertid Jacob Silfverberg Utgaards fribonde partiet, då den skapade de tempon som behövdes för att Jacob skulle kunna ta i tu med Axel Haglunds agronomer på den motsatta flygeln.
Andra ronden: Ulf Andersson (1451 L) – Mohammed Badawi (1518 S), ½-½. Foto: Christian Carlsson.
Ulf Andersson och Mohammed Badawi kämpade länge och väl, men med olikfärgade löpare slutade det som det allt som oftast gör nämligen med poängdelning.
Andra ronden: Ahmed Badawi (1327 S) – Ulla Klevenow (1535 S), 1-0. I bakgrunden skymtar vi förövrigt Bengt Samzelius, samt Gösta Karlsson. Foto: Christian Carlsson.
Ahmed Badawi spelade som brukligt riktigt underfundigt och där till också vackert!! Värt att notera är att Badawis allt för låga rating på intet vis återspeglar Ahmeds egentliga spelstyrka, mer om detta resonemang följer nedan… Ulla kämpade förvisso likväl på ihärdigt, men tillslut gick tiden ut i en hopplös position och det var bara till att sträcka över ”kardan” och tacka för en god kamp.
Andra ronden: Peter Fredriksson (1792 E) – Jarl Edgren (1713 S), 1-0. Foto: Christian Carlsson.
Peter Fredriksson spelade lika harmoniskt och solitt som han har gjort under hela vårsäsongen när han ställdes mot Jarl ”Jalle” Edgren. Peter som förövrigt har lagt beslag på fyra av fyra poäng i den Allsvenska serien och tre och en halv av fyra poäng i VSF:s Distriktsserie och är där till altjämnt obesegrad under hela vårsäsongen i sin comeback! Fredriksson kom att lägga beslag på en kvalitet mot Jalle och som med tiden kom att avgöra tillställningen i Peters favör.
En detalj som kan omnämnas i ovanstående parti är att den assisterande domaren har varit lite ”busig” och flyttat på schackurets ursprungliga placering, då denne nu är ”vrånghänt” och vill kunna använda sig av vänsterhanden. Uppenbarligen kan man med andra ord aldrig nog poängtera att klockorna alltid skall stå vända utåt för att om möjligt underlätta domarens värv… Ja, vänd på brädet om så önskas, men flytta aldrig på klockan, då den alltid skall stå vänd utåt mot publiken!
Rond 2:
Peter Fredriksson, 1792 E – Jarl Edgren, 1713 S, 1-0.
Christian Carlsson, 1826 S – Hellmut Klevenow, 1712 S, 1-0.
Ahmed Badawi, 1327 S – Ulla Klevenow, 1535 E, 1-0.
Ulf Haglund, 1548 S – Gösta Karlsson, 0 S, 1-0.
Mohammed Badawi, 1518 S – Ulf Andersson, 1451 L, ½-½.
Jacob Silfverberg Utgaard, 0 S – Axel Haglund, 0 S, 1-0.
Mats Karlsson, 1463 S – Bengt Samzelius, 1250 S, 0-1.
Adrian Viklund, 0 S – Frirond, 1-0.
Tredje ronden: Jacob Silfverberg Utgaard (0 S) – Mohammed Badawi (1518 S), 0-1. Foto: Christian Carlsson.
Länge efter att alla andra partier var färdigspelade pågick ännu denna drabbning! Där Jacob var något för ”het på gröten” med att promovera sin bonde till en dam, då han samtidigt tillät Mohammed att också han ta in en ny dam. När sedan Silfverberg Utgaard inte omedelbart gick för Badawis kung, så övergick istället initiativet i Mohammeds händer. Som många säkert själva har fått erfara den hårda vägen handlar sådana här ställningar i stor grad om att inneha just initiativet. Badawi grep chansen och tog tag i taktpinnen och kort därpå trampade Jacob fel i den sedan länge mycket svåra tidsnöden.
Rond 3:
Ahmed Badawi, 1327 S – Peter Fredriksson, 1792 E, 0-1.
Ulf Haglund, 1548 S – Christian Carlsson, 1826 S, 0-1.
Jarl Edgren, 1713 S – Bengt Samzelius, 1250 S, 1-0.
Hellmut Klevenow, 1712 S – Adrian Viklund, 0 S, 1-0.
Ulla Klevenow, 1535 E – Gösta Karlsson, 0 S, 1-0.
Mohammed Badawi, 1518 S – Jacob Silfverberg Utgaard, 0 S, 1-0.
Ulf Andersson, 1451 L – Mats Karlsson, 1463 S, 0-1.
Axel Haglund, 0 S – Frirond, 1-0.
I den fjärde ronden kom Peter Fredriksson (1792 E) och Christian Carlsson (1826 S) att ställas öga mot öga, enär de båda ännu var obesegrade, ½-½. Foto: Holger Blauhut vid ett tidigare fototillfälle i den Allsvenska serien.
Foto: På en sittande Christian Carlsson med entourage, här flankerad från vänster av George Ang, Bengt Samzelius och Ulf Andersson, vid ett tidigare fototillfälle av Jerker Norlander.
Initialt kom skriftställaren relativt väl ut och det kändes lovande, men lika plötsligt infann sig en känsla av att ha spelat något för vidlyftigt och inexakt. Det dessutom utan att ha hunnit med att säkra kungens position vid en sensibel tidpunkt. Varvid ett våldsamt tankearbete vidtog för att begränsa skadorna. Det föll relativt väl ut, även om Fredriksson hade övertaget och initiativet i ställningen och inte minst på uret, men efterhand kom partiet likväl att utjämnas och successivt förflackas. Skriftställaren bjöd således remi, men Peter hade för avsikt att tappert kämpa vidare, men blott fem drag senare efter ett möjligen något för kvickt tornbyte var det istället Fredrikssons tur att erbjuda remi i en helt jämn ställning med var sitt torn, samt några agronomer. Nej, därvidlag fanns det inte längre mycket kvar att hoppas på och ”fredspipan” fick följdriktigt också lov att tillgripas. ”Ugh” (x2, författarens anmärkning: Ogillar dock starkt ”Nicotiana tabacum”)…
Rond 4:
Peter Fredriksson, 1792 E – Christian Carlsson, 1826 S, ½-½.
Hellmut Klevenow, 1712 S – Ahmed Badawi, 1327 S, 1-0.
Ulla Klevenow, 1535 E – Ulf Haglund, 1548 S, 0-1.
Jarl Edgren, 1713 S – Mohammed Badawi, 1518 S, 0-1.
Bengt Samzelius, 1250 S – Jacob Silfverberg Utgaard, 0 S, 0-1.
Mats Karlsson, 1463 S – Adrian Viklund, 0 S, 1-0.
Gösta Karlsson, 0 S – Axel Haglund, 0 S, 0-1.
Ulf Andersson, 1451 L – Frirond, 1-0.
Femte ronden: Gösta Karlsson (0 S) – Adrian Viklund (0 S), 0-1. Foto: Christian Carlsson.
Adrian Viklund kom att gå segrande ur duellen mot Gösta Karlsson och tog i och med det också sin första vinst i debutturneringen! Första seriösa vinsten är som vi alla så väl känner till något stort. Ja, vi saluterar Viklund och lyfter på vår ”tricorne” (trekornshatt) och hoppas att Adrian snart får möjlighet att inhösta många fler goda viktorior!
Femte ronden: Jacob Silfverberg Utgaard (0 S) – Ulf Anderson (1451 L), 0-1. Foto: Christian Carlsson.
Ulf Andersson visade prov på att ”gammal fortfarande är äldst” när han vann mot Jacob Silfverberg Utgaard i en böljande tillställning.
Femte ronden: Axel Haglund (0 S) – Ulla Klevenow (1535 S), ½-½. Foto: Christian Carlsson.
Axel Haglund spelade en meriterande remi mot den mycket rutinerade och erfarna Ulla Klevenow, ja det var strongt och bra gjort!
Femte ronden: Mats Karlsson (1463 S) – Jarl Edgren (1713 S), 0-1. Foto: Christian Carlsson.
Mats Karlsson kom inte riktigt helt upp i sin så normalt solida och säkra beskaffenhet, som annars har kännetecknat Mats seriespel den senaste tiden i den här snabbschackturneringen. I matchen mot Jarl ”Jalle” Edgren gav Karlsson medvetet upp en kvalitet för att ge sig in på en något möjligen för vågad offensiv, enär Jalle höll ihop spelet väl och inte bjöd på några chanser.
Femte ronden: Ulf Haglund (1548 S) – Ahmed Badawi (1327 S), 0-1. Foto: Christian Carlsson.
Ahmed Badawi spelade solitt och bra när han vann mot Ulf Haglund. I synnerhet som vi skall betänka att Badawi kom att hamna i tidstrubbel, men en av Ahmeds normalt absoluta styrkor som schackspelare är att han kan behålla lugnet. Han växlar helt sonika bara upp tempot och fortsätter med sin metodiska spelstil. I Ahmeds senaste seriematch hade skriftställaren, som tillika också är lagkapten, i princip redan inkasserat Badawis seger mot en ”2000-spelare”, men då var Ahmed till och med för ”cool” för sitt eget bästa i jakten på de bästa dragen. Tillslut kollapsade emellertid tråkigt nog både ställning och tidsförbrukning, då Badawi under allt för lång tid kom att spela på endast inkrementet. Vilket vi alla vet är väldigt svårt att göra i längden utan att trampa snett.
Rond 5:
Hellmut Klevenow, 1712 S – Peter Fredriksson, 1792 E, 0-1.
Christian Carlsson, 1826 S – Mohammed Badawi, 1518 S, 1-0.
Ahmed Badawi, 1327 S – Ulf Haglund, 1548 S, 1-0.
Jarl Edgren, 1713 S – Mats Karlsson, 1463 S, 1-0.
Axel Haglund, 0 S – Ulla Klevenow, 1535 E, ½-½.
Jacob Silfverberg Utgaard, 0 S – Ulf Andersson, 1451 L, 0-1.
Gösta Karlsson, 0 S – Adrian Viklund, 0 S, 0-1.
Bengt Samzelius, 1250 S – Frirond, 1-0.
Tanums Schacksällskaps Påskturnering 2023:
Plac: |
Klass: |
Namn: |
Klubb: |
Rating: |
Poäng: |
Kvp: |
1 |
|
Peter Fredriksson |
Tanums SS |
1792 E |
4,5 |
13,5 |
2 |
|
Christian Carlsson |
Tanums SS |
1826 S |
4,5 |
13,0 |
3 |
Sr |
Hellmut Klevenow |
Tanums SS |
1712 S |
3,0 |
14,0 |
4 |
U20 |
Ahmed Badawi |
Tanums SS |
1327 S |
3,0 |
13,0 |
5 |
|
Ulf Haglund |
Tanums SS |
1548 S |
3,0 |
12,5 |
6 |
Sr |
Jarl Edgren |
Tanums SS |
1713 S |
3,0 |
11,5 |
7 |
|
Mohammed Badawi |
Tanums SS |
1518 S |
2,5 |
14,5 |
8 |
Sr |
Ulla Klevenow |
Tanums SS |
1535 E |
2,5 |
10,5 |
9 |
Sr |
Ulf Andersson |
Tanums SS |
1451 L |
2,5 |
9,5 |
10 |
U20 |
Axel Haglund |
Tanums SS |
0 |
2,5 |
8,5 |
11 |
U20 |
Jacob Silfverberg Utgaard |
Tanums SS |
0 |
2,0 |
12,0 |
12 |
Sr |
Mats Karlsson |
Tanums SS |
1463 S |
2,0 |
10,5 |
13 |
Sr |
Bengt Samzelius |
Tanums SS |
1250 S |
2,0 |
10,0 |
14 |
U20 |
Adrian Viklund |
Tanums SS |
0 |
2,0 |
8,5 |
15 |
Sr |
Gösta Karlsson |
Tanums SS |
0 |
1,0 |
10,0 |
Matchen mellan Axel Haglund och Ulla Klevenow var en av ytterst få matcher som denna dag slutade med poängdelning. Foto: Christian Carlsson.
En sak som är värd att notera från årets upplaga av Tanums Schacksällskaps Påskturnering är de exceptionellt få oavgjorda matcherna, som tävlingen bjöd på. Med blott tre stycken remier på 35 partier, av vilken en nu dessutom var av teknisk natur med ett slutspel bestående av olikfärgade löpare och några agronomer.
”Om inte om hade funnits” (hade kärringen varit kung):
Kuriosa och fiktion i skön förening: För anteckningar ungdomar! En gammal nordisk tradition är att göra upp i envig. Här ovan går till exempel vad många anser vara Nordens störste skald, Egil Skallagrimsson (904-995) holmgång mot Berg-Önundr (905-934) ja, ni kan med andra ord sluta er till vem som vann... En kuriös fakta till och med långt bortom skriftställarens normala environger följer här. Skallagrimsson var son till skalden Skallagrim Kvällulvsson (863-946) och sonson till den norske hersen (”hövingen”) Ulf Bjalvesson, mer känd som Kvällulv (ca 805-878), vilken hade rykte om sig att vara varulv… Allt i enlighet med säkra och betrodda samtida källor (hmm), läs med fördel mer på Wikipedia. Målningen ovan är hämtad från Wikipedia och är målad av den danske konstnären Johannes Flintoe (1787-1870).
Åter till ”allvaret”: Endast en ynka liten halv kvalitetspoäng kom att skilja den segrande Peter Fredriksson och den andraplacerade Christian Carlsson. Om de två kombattanterna nu inte hade kunnat särskiljas återstod endast att tillgripa och avgöra holmgången via schackets Armageddon, som sista särskiljningsmetod. Då det nu hade slutat med remi inbördes och återstoden av särskiljningskriterierna också de var helt samstämmiga och därmed också uttömda. Om inte om hade funnits hade kärringen varit kung…
Sällskapet gästades denna trevliga annandag påsk av Ulf Palm, som är en av sällskapets starkaste spelare genom historien. Tyvärr hade Palm åtagit sig rollen som hundvakt och kunde därför inte själv delta, men vi hoppas att det snart skall yppa sig nya möjligheter för ett deltagande. Foto: Christian Carlsson i samband med Tanums Schacksällskaps Luciablixt.
Under påskhelgen var oundvikligt en hop av medlemmarna tyvärr förhindrade att delta, men vi siktar på att återkomma med en liknande tillställning i början på juni, där vi tillgriper en helg för att maximera antalet deltagare. Tävlingsledningen och tillika domaren, vill här ta tillfället akt och passa på att tacka årets deltagare för deras medverkan och till lika goda insatser i Tanums Schacksällskaps Påskturnering!
För mer information:
Kommentarer
RSS-flöde för kommentarer på denna post