En god teoriafton!
Torsdagen den 2:a maj ”trotsade” ett knappt 15-tal medlemmar den ”kvalmiga” värmen och sökte sin tillflykt till schackets behagliga environger för att ta del av Peter Fredrikssons trivsamma föreläsning om ”schackliga principer” utifrån egna och mästares erfarenheter. Här följer några exempel på funderingar att grunna på: Är det bra eller dåligt att försvara eller ta en bonde? Hur kan bönder hjälpa de egna pjäserna till bättre positioner eller begränsa motståndarens?
Peter Fredriksson höll en mycket uppskattad och instruktiv föreläsning om ”schackliga principer”. Foto: Christian Carlsson.
En gammal devis lyder som följer: ”En springare på randen är en springare i sanden.” Det vill säga att ute på kanten av brädet, försvinner hälften av hästens tänkta ”beteshagar”, därtill riskerar det inte sällan att ta tid i anspråk att mobilisera ”kusen” till en mer ”slagkraftig” ruta, som till exempel en mer centralt belägen dito i regel innebär. Nedan följer några andra klassiska exempel på ”schackliga principer”, som kan vara bra att ha med sig även om vi nu inte diskuterade dem alla denna schackafton.
1. Ta kontroll över mitten av schackbrädet.
2. Undvik att flytta samma pjäs flera gånger i början.
3. Försvara din kung.
4. Flytta inte damen för tidigt.
5. Flytta fram springarna innan löparna.
6. Tänk igenom hur du går fram med bönderna.
7. Aktivera tornen.
Det bjöds på fika och ”pratades schack” under lättsamma former. Även om det nu samtidigt också kom att utdelas några vänskapliga ”gliringar” om ”någons” öppningsval… Enär det hystes en hel del tvivel kring Birds öppning (Bird’s Opening). Då det kan anses vara något ”dubiöst” att börja med att försvaga sin kungsställning med f4… Inte desto mindre har trots detta ”ovedersägliga” faktum öppningen sina varma anhängare och vi skall vara medvetna om att betydande mästare också har skördat stora framgångar med just nämnda öppning, så som Aron Nimzowitsch (1886-1935), Bent Larsen (1935-2010), av många ansedd, som världens ”främste”, som aldrig blev världsmästare. [Författarens anmärkning: Kanske måhända på grund av just Birds ”tveksamma” öppning…:) I kandidat semifinalen mellan Fischer – Larsen (1971).] Samt inte att förglömma till exempel vår svenske stormästare: Lars Karlsson (f. 1955), så allt är nog trots allt inte lika givet, som schackets färger…
Fredriksson visade därtill bland annat upp ett mycket vackert och inspirerande parti av Robert ”Bobby” Fischer (1943-2008) från det Amerikanska mästerskapet 1963-64, där Fischer stod för en utomordentligt god prestation när han vann sina samtliga 11 partier!! Spännfast säkerhetsbältet och luta er tillbaka… Lichess: IM Robert Byrne – GM Bobby Fischer, New York, 1963.
Se också med fördel mer här: YouTube – Fischers briljans…
Här skymtar vi några av åhörarna: Felix, Sverker, Anton, Martin Andersson, samt Tommy. Foto: Christian Carlsson.
I takt med att mörkret lägrade sig över nejden, följde fritt spel bland några av mötesdeltagarna.
Anton vs. Felix, 0-1. Felix räddades i ärlighetens namn av ”gonggongen” i deras första match, enär Antons tid hade flytt sin kos om än med knappa marginaler… Foto: Christian Carlsson.
En fröjd för ögat: I deras andra drabbning för kvällen spelade Felix däremot utomordentligt vägvinnande och vackert!
Jonas vs. Mats, 1-0. Mats föll på att hans tid förlöpte i en helt jämn position. Foto: Christian Carlsson.
Nya trevliga bekantskaper: Anton och Jonas är tveklöst två habila och intressanta spelare, som till vardags brukar hålla till på nätet, men som vi hoppas skall förstärka vår numera relativt ungdomliga ”approach”. Jonas har därtill också ett förflutet inom Strömstads Schackklubb.
Kommentarer
RSS-flöde för kommentarer på denna post