Tanum segrade äntligen mot Manhem igen!

    Tanums Schacksällskap gästade denna snöiga februarisöndag Schacksällskapet Manhems lokaliteter på Vegagatan 20 i Göteborg. Efter fyra raka motgångar och lika många bedrövelser mot diverse olika lag från Manhem å därtill osannolikt nog med samma nesliga förlustsiffror i varje tillställning: 3½-4½… Så nu var det hög tid för ”payback” när vi så äntligen kunde få ”vände på kuttingen” och betrakta saken från det betydligt angenämare och segrande perspektivet! På fem minuter vände vi ett hotfullt underläge från 3½-1½ till en skön bortaseger, 3½-4½. I och med segern är nu redan seriekontraktet säkrat i något som dessutom är vår debutsäsong i den Allsvenska division II serien. Å med två ronder kvar kan vi nu så smått ta sikte på en placering på den övre tabellhalvan och med lite flax kan vi förhoppningsvis också blanda oss i medaljstriden. Dagens absolut största glädjeämnen var tveklöst Peter Eskola som fullständigt manglade motståndet i ett så kallat miniatyrparti, det vill säga i ett parti bestående av färre än 25 drag. En sådan utskåpning och uppvisning har skriftställaren inte sett på mången dag. Med lite hjälp av opponenten anser Stockfish att ställningsfördelen är hela ca +5,4 efter blott åtta drag! Å det här visade sig förövrigt vara en sådan där dag, då man uppenbarligen skulle heta Peter. Då Eskolas namne: Peter Fredriksson också till synes någorlunda komfortabelt kunde avfärdade sin motståndare med ett trevligt och vägvinnande spel! Ut över detta kunde Juan Carlos Muñoz och Christian Carlsson också inkassera var sin viktororia efter ”lite” mer kämpande. Å där ut över spelade Ulf Haglund stabilt när han kunde inhösta en säker remi.
     
     
    Bord 1: CM Holger Blauhut (2120), Tanums SS – Andreas Ottgård (1859), SS Manhem IV, 0-1. Foto: Anniken Vestby, vid Landsturneringen (NM) i Kongsvinger 2022.
     
    Vår mästare ådrog sig ånyo ett synnerligen ovanligt poängtapp, å till saken hör att Holger stod mycket lovande när han ledde med ca +3,5 poäng enligt datorprogrammet Stockfish 14+, men fick tyvärr senare lik väl sträcka vapen. Samtidigt skall det erkännas att Ottgård tog vara på chansen när den yppade sig och hittade en fyndig avslutning. Vår vän Hans-Jürgen Thiede sammanfattade det väl med sin devis: ”Man kan ju inte vinna jämnt”…
     
    De fyra främsta borden sändes på Lichess: 1. Holger Blauhut, Tanums SS – Andreas Ottgård, SS Manhem IV, 0-1. Tryck sedan på partiet för att få helskärm eller spela igenom det här nedan.
     
     
     
    Bord 2: Juan Carlos Muñoz (1842), Tanums SS – Ted Torkkeli (1754), SS Manhem IV, 1-0. Foto: Holger Blauhut.
     
    Om Juan Carlos tidigare under säsongen har drabbats av en hel del märkligt och oförkänt oflyt. Får vi nog den här gången vara såpas ärliga att tillstå att här intervenerade schackgudinnan Caïssa på vår mans sida, men det är ju egentligen inte mer än rätt, då det den här gången var ”payback time”…
     
    Lichess: 2. Ted Torkkeli, SS Manhem IV – Juan Carlos Muñoz, Tanums SS, 0-1. Tryck sedan på partiet för att få helskärm eller spela igenom det här nedan.
     
    The Sicilian Defence: Sicilian, Rossolimo Variation 3...g6
    Sicilianskt parti, Rossolimovarianten
     
     
    Bord 3: Peter Eskola (1792), Tanums SS – Lars Wickström (1750), SS Manhem IV, 1-0. Bord 4: Ulf Haglund (1642), Tanums SS – Bo-Göran Mellbin (1672), SS Manhem IV, ½-½. Foto: Holger Blauhut.
     
    Lichess: 3. Peter Eskola, Tanums SS – Lars Wickström, SS Manhem IV, 1-0. Tryck sedan på partiet för att få helskärm eller spela igenom det här nedan.
     
    Peter Eskolas spel värmde verkligen denna lite småruggiga dag! Eskola kopplade tidigt ett bastant grepp om sin motståndare när han graciöst dansade fram med sina vita pjäser över brädet! Ett grepp som succesivt snabbt bara skulle till att gradvis öka och det dröjde heller inte länge före Wickströms försvar skulle till att gå i kvav och helt kapsejsa. Ja, en sådan utskåpning och uppvisning har skriftställaren inte sett på mången dag! Det här var förövrigt det enda partiet av de åtta som vitspelaren mäktade med att besegla svarts öde… Nej, här dansar inga halta skomakare! Tack för dansen!!
     
    Svart eller vit?
    Vi passar på att fördjupa oss lite i statistiken och ser lite närmare på det förväntade utfallet som fördelen med vit innebär. Man kan förvänta sig att vit av 100 partier vinner ca 40 av dem å där till spelar ca 32 oavgjorda och förlorar uppskattningsvis 28 av dem. Då är vits totala vinstprocent 40 plus hälften av 32, det vill säga 56 procent. Här finner man förövrigt mer information om första dragets fördel i schack.
     
    Lichess: 3. Peter Eskola, Tanums SS – Lars Wikström, SS Manhem IV, 0-1. Tryck sedan på partiet för att få helskärm eller spela igenom det här nedan.
     
     
     
    Ulf Haglund spelade solitt och sökte sig av taktiska skäl tidigt mot den trygga remihamnen, enär Peter Eskola så effektivt redan hade effektuerat sin kombattant och vi skulle vara på god väg mot att koppla greppet om matchen. Sedan följde dock en rad bakslag och Manhem satt plötsligt i förarsättet med 3½-1½, men så skulle det trotsallt visa sig att Caïssa skulle ta vårt parti…
     
    Lichess: 4. Ulf Haglund, Tanums SS – Bo-Göran Mellbin, SS Manhem IV, ½-½. Tryck sedan på partiet för att få helskärm eller spela igenom det här nedan.
     
     
    Bord 5: Jarl Edgren (1539), Tanums SS – Thomas Kosmidis (1669), SS Manhem IV, 0-1. Foto: Holger Blauhut.
     
    Jalle spelade upp en intressant och lovande ställning, men när han efter en tid succesivt kom att tappa styrfarten, strandade han snart olyckligt på ett lömskt undervattensrev. Det blir till att reva seglen och dra skutan av revet för att gå över kölen med lite epoxispackel, ja så är det snart åter dags för de sju haven
     
    Bord 6: Peter Fredriksson (0), Tanums SS – Erik Niklasson (1645), SS Manhem IV, 1-0. Bord 7: George Ang (1504), Tanums SS – Björn Tobiasson (1634), SS Manhem IV, 0-1. Foto: Holger Blauhut.
     
    Peter Fredriksson går från klarhet till klarhet det må man säga. När han här väldigt effektivt expedierade sin motståndare med ett synnerligen harmoniskt, vägvinnande och vackert spel! Det är inte många drag in i partiet som krävs för att skriftställaren skulle vilja ”lägga rabarber på” de svarta pjäserna. Ja, om man nu skulle finge välja vilken sida man skulle vilja ta i besittning… Så här skall en slipsten dras!
     
     
     
    George konstaterade att han inte gjorde någon direkt blunder utan att han helt enkelt förlorade mot en för dagen bättre spelande motståndare. Ja, det behöver ju inte vara mer komplicerat än så. Det blir till att bita ihop och ta nya friska tag i nästa drabbning!
     
    Bord 8: Christian Carlsson (1499), Tanums SS – Oleg Shchetinin (1605), SS Manhem IV, 1-0. Foto: Holger Blauhut.
     
    Skriftställaren i djup koncentration, när jag försöker stänga ute yttervärlden. Mina tankebanor inför matchen var att en remi sannolikt borde kunna vara ett gynnsamt resultat för lagets vidkommande. Så här gällde det att i första hand bevaka halvpoängen och inte ge sig ut på några djupare farvatten. Det var i varje fall grundfilosofin.
     
    FM Lars-Göran Eklund (2151), Skara SS – Viljo Koski (1859), Lidköpings SS, ½-½. Foto: Rickard Dahlström.
     
    Lustigt nog har jag så här i efterhand kunnat konstatera att Viljo Koski (1859), Lidköpings SS i sin match mot FM Lars-Göran Eklund (2151), Skara SS (se bord 4) har ställt upp sig mer eller mindre på exakt samma sätt som undertecknad efter de första 10 dragen. Å Viljo lyckades förövrigt hålla ihop spelet till en finfin remi mot kvalificerat motstånd. Tyvärr kom jag emellertid att i min iver att försöka spela ett profylaktiskt drag helt bortse från det uppenbara och jag tvingades som ett resultat av detta flytta på min underbart vackra dam. Efter det blev det tyvärr till att återgå till mer defensiva uppgifter.
     
    Å som vanligt likt en viss GM Alexander ”Sasha” Grischuk (f. 1983) måste man ju tänka ner sig rejält innan man kan börja spela på allvar. För det är väl därför man har tilldelats all den här betänketiden? Hmm, kanske inte… Å här upphör förövrigt också alla likheter med Sasha, som har en förmåga att i långpartier hamna i notoriska tidsproblem. Lustigt nog är han trots detta före detta världsmästare i blixtschack, så han kan ju uppenbarligen spela snabbt när han så önskar…
     
    Hur som haver fick snart både undertecknad och min ”antagonist” en allt mer omfattande tidsnöd. Med hela 20 drag kvar till tidskontrollen hade undertecknad ca 10 minuter + inkrementet till förfogande medan opponenten (Shchetinin) hade ca knappa 25 minuter samt givetvis också inkrement för de återstående 20 dragen fram till tidskontrollen. När tillställningen väl hade kommit i mål satt skriftställaren likväl med dryga sju minuter tillgodo och Shchetinin med blott två minuter och en ställning i fullständig ruin och upplösning.
     
    Allt eftersom spelet fortgick tänkte jag att vid någon tillsynes lämplig tidpunkt i Olegs också allt mer uppenbara tidsnöd, så kastar vi in ett taktiskt remianbud, som jag emellertid starkt betvivlade att han skulle acceptera, ja bara för att känna Shchetinin lite på ”pulsen”. Å för att om möjligt sätta lite extra griller i huvudet på honom, ja så att det skulle bli ännu en aning mera att tänka på. Jo, visst får man lov att försöka med en liten harmlös ”psykning” och ta mig tusan, så ignorerade han mycket riktigt fullständigt mitt remianbud. Shchetinin gav sken av att han inte ens hörde det, för erbjudandet noterades aldrig i hans protokoll… Å plötsligt var det nu i samma veva också uppenbarligen dags för att gå till ett mer distinkt anfall?! Ja, mer så att säga ohämmat, men det visade sig inte alls vara någon särskilt god taktik. En "tämligen" låst ställning öppnade plötsligt upp sig och det var bara till att tacka och ta emot vad som bjöds när Oleg uppenbart trampade fel i tidsnöden. Efteråt var Shchetinin besviken över att han hade negligerat remianbudet, så han hade uppenbarligen trots allt de facto hört det, men vad hjälpte det nu? Å inom loppet av ca fem minuter inkasserade vi (i kronologisk ordning) undertecknad, Juan Carlos och Peter Fredriksson tre vackra poäng och slutresultatet kunde skrivas till 3½-4½ i vår favör. Ja, det var som sagt tid för ”payback”…
     
     
     
    Rond 5)
    SS Manhem IV – Tanums SS, 3½-4½.
    1. Andreas Ottgård, 1859 – CM Holger Blauhut, 2120, 1-0.
    2. Ted Torkkeli, 1754– Juan Carlos Muñoz, 1842, 0-1.
    3. Lars Wickström, 1750 – Peter Eskola, 1792, 0-1.
    4. Bo-Göran Mellbin, 1672 – Ulf Haglund, 1642, ½-½.
    5. Thomas Kosmidis, 1669 – Jarl Edgren, 1539, 1-0.
    6. Erik Niklasson, 1645 – Peter Fredriksson, 0, 0-1.
    7. Björn Tobiasson, 1634 – George Ang, 1504, 1-0.
    8. Oleg Shchetinin, 1605 – Christian Carlsson, 1499, 0-1.
     
    Den Allsvenska seriens division II, grupp 5 säsongen 2022/23:

    Plac:

    Klubb:

    SP:

    ..+..

    ..=..

    ..-..

    PP:

    MP:

    1

    Alingsås SS

    5

    5

    0

    0

    26,0

    10

    2

    SS Manhem IV

    5

    3

    1

    1

    22,0

    7

    3

    SS Manhem III

    5

    3

    0

    2

    21,0

    6

    4

    Östra Skaraborgsalliansen

    5

    2

    1

    2

    21,5

    5

    5

    Tanums SS

    5

    2

    1

    2

    19,5

    5

    6

    Mölndals SK

    5

    2

    0

    3

    20,5

    4

    7

    IFK Hindås

    5

    1

    1

    3

    16,5

    3

    8

    Götaverken-Lundby

    5

    0

    0

    5

    13,0

    0

     
    Här näst väntar hemmamatch mot IFK Hindås, söndagen den 5:e mars.
     
    För mer information om den Allsvenska serien 2022/23:

    Kommentarer   

    #13 Christian C 2023-02-13 08:19
    Tack George!

    Har man bara tur behöver man inget vett, som jag omedelbart deklarerade för Jalle efter det att jag hade bärgat segern mot Shchetinin… Nej, men när ställningen öppnades upp förändrades förutsättningarna. Å när vit spelar e5 i drag 23 och tillåter f5 är det början till slutet… Min löpare på b7 med diagonalen a8-h1 kom nu verkligen till sin rätt och blev som du skriver en högst påtaglig maktfaktor. Konklusion: Släpper man ut tigern blir djurtämjaren uppäten...

    Å vad trevligt med alla dessa nya kommentarer! Sidan känns betydligt mer levande om vi interagerar med varandra och utbyter tankar och idéer. :) Å nu har ju till och med Håkanson (med ett s), den lurifaxen, fattat grepp om den digitala gåspennan…:)

    Allt gott med bästa hälsningar
    Christian ("Tigern") Carlsson


    Kan som vanligt inte låta bli att delge läsarna lite kuriosa:
    Känner läsekretsen till med vilken kroppsdel proffsboxaren: Roland ”Tigern” Ericsson tjänade sina största pengar? Ni börjar självklart funder på om Tigern var ortodox (högerhänt) eller southpaw (vänsterhänt)? Vi försöker snabbt att reda ut begreppen:

    En southpaw boxare har sin högra hand och fot först framåt mot motståndaren och kan jabba med raka högerslag för att vid tillfälle slå ett hårt och tungt slag med sin starkare vänsternäve, oftast en så kallad krok. Motsvarande term för en högerhänt boxare är ortodox vilket är den dominerande stilen inom boxningen. Den ortodoxa stilen är i allmänhet en spegelbild av southpawstilen. Rakt översatt betyder ”southpaw” ungefär ”sydtass”.

    Uttrycket kommer från baseboll där vänsterhänta kastare (pitchers) kallades ”southpaws” eftersom basebollplanerna normalt var orienterade så att en vänsterhänt kastare hade kastarmen mot söder. Basebollplanerna orienterades så för att slagmannen skulle stå vänd österut och därmed slippa att få eftermiddagssolen i ansiktet. En ”southpaw” kom sedan att betyda vänsterhänt i allmänhet.

    Svar:
    Initialt tjänade Tigern mest pengar på sin ortodoxa stil, men med tiden var det faktiskt under fotsulorna som han kom att dra in de verkligt stora pengarna!! Ja, det var när teamet runt Tigern började inse att man kunde ju applicera reklam även under fotsulorna, då dessa med tiden allt mer kom att exponeras…
    Förlåt: Tigern, men jag kunde helt enkelt inte låta bli… :)

    Roland ”Tigern” Ericsson är idag verksam som coach, inspiratör och konstnär.
    #12 Peter Fredriksson 2023-02-12 20:16
    Tack George! Var nöjd med manövern när jag agerade i centrum med e5, d5 och d4, som dessutom la grunden till vinsten men Stockfish håller naturligtvis inte med. Inte sällan att tveksamma idéer eller drag kan avgöra. :-).
    #11 george ang 2023-02-12 19:22
    Vår lagledare Christian, en förfinad positionell spelare, hanterade sin kompetens i en avböjd damgambit och erövrade den känsliga diagonalen a8-h1 (med den svaga f3 rutan i sikte), då motståndaren försvagade kungsställningen ytterligare med drag 19. g4..... Drag 27 Pc4 - d4 avgjorde i princip matchen för efter d4 föll springaren och kunde Christian avrunda matchen galant...återigen grattis för professionellt spel, Christian:)
    #10 george ang 2023-02-12 19:01
    Jag tyckte att Peter Fredriksson spelade överlägset, fick och behöll bättre position i en udda Pirc variation och efter det konfronterande draget 19. ... - d5 samt svaret 20. Sa5, gick det klart nedför i den vita ställningen......, d-bonden avancerade ständigt och avgjorde matchen efter ett antal skickliga manöver med springare och torn, återigen grattis Peter
    #9 george ang 2023-02-12 18:36
    Ulf Haglund, specialist i den Scandinaviska öppningen, mötte med svart 1. e4 - d5 det för mig udda 2. e5......Jag förväntade mig att Ulf skulle svara med 2. ... - c5, men då Ulf är specialist kan vi med ro överlåta det åt honom och han styrde partiet till en säker remi, bra jobbat, Ulf:)
    #8 george ang 2023-02-12 16:20
    Fint utspel av Peter Eskola som ledde till säker vinst på damflygeln...drag 10. cd5x var intron på övertaget, men eventuellt skulle Peter kunnat spela 10. g4 med likadan framgång på kungssidan....10. g4 - Pf4x, 11. gf5x - f6, 12. ef4x - fe5x, 13. fe5x - dc4x, 14. Lc4.....Men grattis för ditt övertygande spel, Peter:)...
    #7 george ang 2023-02-12 15:56
    Återigen grattis till Juan Carlos som mötte Rossolimo försvarsvarianten inom Siciliansk....drag 17. e6 tyckte jag var mycket starkt........men några drag senare 23. Tc5c2 besvarades med Lf6 och kunde instället besvaras med Lc6x, 24. Dc6x - Dc6x, 25. Tc6x - e5 och då skulle motståndaren haft bra position....men hela partiet vittnade om mycket skickligt spel....(komplimang till båda spelare) alltså tills motståndaren tyckte han kunde köra med 42. .... - Da7 :)
    #6 george ang 2023-02-12 15:49
    En fråga till Holger....du spelade 3. Le3 mot Fransk försvar; enligt vad jag vet är det inte brukligt (3. Pc3 istället) men har du specifika positiva erfarenheter med 3. Le3?
    #5 george ang 2023-02-12 15:46
    Jag hyllar mina lagkamrater i matchen mot Manhem IV (ett starkare lag än Manhem III).....grattis....
    #4 Christian C 2023-02-12 06:40
    Hej Sverker!

    Tack och bock!
    Kan tillägga att genomströmningen av besökande har varit stort på nämnda artikel, vilket gläder skriftställaren! Som vill uppmana läsekretsen till att vakna upp ur sin slummer å fatta ett stadigt grepp om sin digitala gåspenna och sänd iväg en glad kommentar! :-)

    Allt gott med bästa hälsningar
    Christian


    I rörelse
    Ur diktsamlingen ”Härdarna”.

    Den mätta dagen, den är aldrig störst.
    Den bästa dagen är en dag av törst.

    Nog finns det mål och mening i vår färd -
    men det är vägen, som är mödan värd.

    Det bästa målet är en nattlång rast,
    där elden tänds och brödet bryts i hast.

    På ställen, där man sover blott en gång,
    blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

    Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
    Oändligt är vårt stora äventyr.

    Av och med Karin Boye: https://www.karinboye.se/verk/ljudinspelningar/i-rorelse.mp3

    Född i Göteborg, 26 oktober år 1900, funnen avliden 24 april 1941 i Alingsås…
    Likt Tommy Svensson fann det: är det svårt att gå runt detta portalverk.


    In Bewegung
    Die satten Tage, die sind niemals groß,
    der Durst nur macht dich von den Fesseln los.

    Wohl wird dich viel durch unsre Fahrt gelehrt,
    doch ist der Weg an sich der Mühe wert.

    Das beste Ziel ist: Rast für eine Nacht,
    da Brot und Feuer rasch zurechtgemacht.

    Wo du nur einmal schläfst, da ist der Raum,
    da ruhig dein Schlaf und voll Gesang dein Traum.

    Brich auf, brich auf! Es graut der neue Tag.
    Unendlich groß ist, was er bringen mag.

    Lägg till kommentar

    Free Joomla! templates by AgeThemes