Gemytligt sommarschack!

  Torsdagen den 29 juni styrde några muntra schackspelare kosan mot Tanums Schacksällskaps klubblokal för att i glada vänners lag lyfta lite schackpjäser under avslappnade former och ömsom prata om så väl flydda tider, som om kommande utmaningar. Inalles samlades vi nio stycken för en lustfylld och helt opretentiös spelkväll. Där Peter Fredriksson därtill hade en teorigenomgång, som berörde några former av sunt schacktänkande och visade på vikten av att lägga beslag på de rätta fälten. Peter som dagen till ära dessutom hade med sig nybakade bullar!
   
  Bengt Samzelius, Tanums SS – Felix Satvaldiev, Tanums SS, 1-0. Foto: Christian Carlsson.
   
  Bengt tog sig med stor iver genast ann vårt senaste nyförvärv, Felix Satvaldiev. Felix som därtill själv gav uttryck för stor entusiasm!
   
  Adrian Viklund, Tanums SS – Gösta Karlsson, Tanums SS, 1-0. Foto: Christian Carlsson.
   
  Peter Fredriksson, Tanums SS – Audun Torgan, Tanums SS, 1-0. Foto: Christian Carlsson.
   
  Martin Johansson, Sotenäs SK – George Ang, Tanums SS, 1-0. Foto: Christian Carlsson.
   
  Dagen till ära gästades vi av Martin Johansson, som tidigare har representerat Uddevalla Schacksällskap och som nu spelar för Lunds Akademiska Schackklubb (LASK) och som därtill är ordförande för den nybildade föreningen, Sotenäs Schackklubb.
   
  Sotenäs Schackklubbs ordförande segrade mot Tanum…
  Martin Johansson – Felix Satvaldiev, 2-0.
  Martin Johansson – Christian Carlsson, 0-1.
  Martin Johansson – George Ang, 2-0.
  Martin Johansson – Peter Fredriksson, 0-2.
  Summa summarum: 4-3.
   
  Lunnefågeln ”Fratercula arctica” har blivit en symbol för Sotenäs. Foto: Andreas Trepte, Wikipedia.
   
  Kuriosa långt bortom schackets environger, vårt Västerhav rymmer många sällsamma ting!
  Vitvalen ”Delphinapterus leucas” – Hvaldimir gästade Fjällbacka! Foto: Krisztina Balotay/Länsstyrelsen Västra Götaland.
   
  I dagarna siktades en knölval ”Megaptera novaeangliae” på Smögen och i Kungshamn! Knölval dök upp vid Smögen – mitt bland badgästerna!  Foto: Anders Nygårdh, Kustbevakningen.
   
  Den senaste tiden har dessutom ett flertal grupper med späckhuggare ”Orcinus orca” siktats i vårt område. Foto: Leigh Calvez.
   
  Vår väna Freya mötte sitt öde i Oslofjorden 2022, låt oss nu hoppas att det kan få gå bättre för Hvaldimir, knölvalen och späckhuggarna! Foto: Arvid Brandström/STNB.
   
  Ett litet lästips beträffande valrossar ”Odobenus rosmarus” och schack för den som nu till äventyrs har missat följande artikel: Freyas anfäder fick också de plikta med livet – De mytiska Lewispjäserna.
   
  En annan gäst: Den ständigt aktuelle Bruce Springsteen (f. 1949) även känd som ”The Boss” har man i dagarna två kunnat beskåda och lyssna till på Ullevi. Waitin' on a Sunny Day av och med Bruce Springsteen and The E-Street Band. Foto: AP.
   
  Sommar på Resö i den norra Bohusarkipelagen. Foto: Christian Carlsson.
   
  Beträffande Västerhavet känner ni förresten till att det stora amerikanska mediabolaget CNN för några år sedan placerade Bohuskusten på en synnerligen exklusiv lista med ”tio av världens sista stora vildmarker”. Bland de tio i topp samsas till exempel regnskogar i Tasmanien och Kanada med naturreservat i Jordanien, Himalaya, en saltöken i Bolivia och ”the Bohuslän coast, West Sweden”… CNN puts Bohuslän on coveted wild life list.

  Kommentarer   

  #3 Peter Fredriksson 2023-07-08 14:11
  Kul men surrealistiskt att spela mot Martin ca 40 år sedan sist.

  Tack George! Enkla positioner som jag dock inte har haft speciellt bra koll på. Ett tips är att försöka förutse när de ev. kan uppkomma efter en ev. slagväxling och därmed kunna ligga steget före motståndaren. När alla pjäser är borta kan det vara försent. :-)
  #2 george ang 2023-07-04 15:21
  Det märktes att Martin är en taktisk erfaren spelare, jag fick ge mig två gånger.....men tar gärna revansch en annan kväll:)
  #1 george ang 2023-07-04 15:19
  Det var mycket intressant och lärorikt med Peter's lektion om slutspel med kung och bonde.....tack Peter

  Lägg till kommentar

  Free Joomla! templates by AgeThemes